Abort i USA

- Velgerne gjorde tidenes beste veddemål

Donald Trumps høyesterettsdommere har innfridd valgløftet hans.

INNFRIDDE LØFTET: Donald Trump gikk til valg på å utnevne kristenkonservative dommere som kunne sette Roe vs. Wade til side. Det klarte han. Foto: Alex Edelman / AFP / NTB
INNFRIDDE LØFTET: Donald Trump gikk til valg på å utnevne kristenkonservative dommere som kunne sette Roe vs. Wade til side. Det klarte han. Foto: Alex Edelman / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikansk føderal høyesterett satte i dag dommen Roe vs. Wade til side. Dommen har i nesten 50 år sikret kvinners rett til selvbestemt abort i USA.

- Abort er et veldig, veldig betent tema i USA, mye mer enn her i landet. Så nå er det veldig mange som jubler, og veldig mange som er i sjokk. Det er et politisk jordskjelv i USA.

FORKLARER: USA-kjenner og statsviter Hilmar Langhelle Mjelde forklarer hva fjerning av abortrettighetene innebærer. Reporter: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Det sier Hilmar Langhelle Mjelde, USA-kjenner og statsviter med doktorgrad i sammenliknende politikk ved NORCE.

- Bare en nyttig idiot

Det var Donald Trumps presidentperiode som banet veien for dagens kjennelse, gjennom at han sikret at flertallet i høyesterett består av det Mjelde kaller «veldig konservative dommere».

«Dette er 'the law of the land' i mange tiår framover.,» Hilmar Langhelle Mjelde, USA-kjenner og statsviter

- Er dette en triumf for Trump?

- Trump var bare en nyttig idiot i dette spillet. Da han var presidentkandidat, lovte han at han skulle utnevnte nettopp slike verdikonservative dommere som hadde et veldig negativt syn på Roe vs. Wade. Dette lovte Trump de kristenkonservative velgerne i USA for at de skulle stemme på ham, sier Mjelde og fortsetter:

- På en måte var dette en deal med kristenkonservative velgere i USA. Hvis de stemte på ham, skulle han utnevne dommere som annullerte Roe vs. Wade. Så de som stemte på ham, uansett hvilke kvaler de måtte ha, gjorde tidenes beste veddemål fordi han har levert så til de grader - Trump har reversert/annullert den nasjonale retten til abort gjennom sine tre dommerutnevnelser.

USA-kjenneren framholder at Trump selv ikke har noen sterke følelser rundt abortspørsmålet.

- Men de tre dommerne han har utnevnt, var rett og slett et løfte innfridd til de kristenkonservative i USA, som det er veldig, veldig mange av, sier han.

Mener retten ikke finnes

Mjelde sier abortsaken har vært den store kampsaken for det verdikonservative høyre i USA i 50 år.

- De har hele tida jobbet for å fjerne Roe vs. Wade. De mener at dommen leste inn i grunnloven en rettighet til abort som svart på hvitt ikke finnes i grunnloven - de oppfatter den som en oppdiktet rettighet. Derfor har de ønsket å få den fjernet. Men inntil nylig var det ganske få som trodde at dette ville skje.

- Hvilke praktiske følger får høyesteretts beslutning?

- Nå er det opp til hver enkelt av de 50 delsstatene hvilke abortrettigheter kvinner skal ha. Det er ikke slik at abort blir forbudt over hele USA, det er ikke det det betyr. Men i «røde» USA, det republikanske USA, vil nå abort bli forbudt veldig mange steder, sier Mjelde og utdyper:

: Demonstranter utenfor USAs føderale høyesterett i mai, etter at en lekkasje avslørte dommernes holdninger i abortspørsmålet. Foto: Lenin Nolly / NurPhoto / Shutterstock / NTB
: Demonstranter utenfor USAs føderale høyesterett i mai, etter at en lekkasje avslørte dommernes holdninger i abortspørsmålet. Foto: Lenin Nolly / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

- 13 delstater har forbud mot abort som vil tre i kraft innen 30 dager. Dette er forbud som bare gjør unntak for når det er fare for mors liv. De fleste gjør heller ikke unntak i tilfeller med incest og voldtekt. Så igjen, kort sagt: I store deler av republikanskstyrt USA, i de delstatene, blir abort nå forbudt.

- Politikere i kappe

- Hva sier dette om USA som nasjon?

- Dette er veldig uvanlig. I de fleste sivilierte land er dette noe som nasjonale folkevalgte forsamlinger ordner opp i, tar stilling til - men i USA har man aldri klart dette her. Da har abortsaken vært en kasteball, en ting ulike interessegrupper og interessekoalisjoner har kjempet om i domstolene, forklarer statsviteren.

- USA er på mange måter et land som ikke evner å løse opp i sine politiske utfordringer fordi det er så polaristert, så splittet. Så ender heller politikken opp i domstolene, der det er ni høyesterettsdommere som egentlig er politikere i kappe - som da må ta stilling til disse tingene istedenfor, sier Mjelde og fortsetter:

- Så det er uttrykk for et veldig polarisert land - som nærmest er to ulike nasjoner innad, demokrater og republikanere. De klarer ikke å løse store politiske problemer på felt etter felt etter felt. Og abortsaken er den mest eksplosive av alle. Nå blir det massedemonstrasjoner - dette utfordrer den politiske stabiliteten framover.

- Er det noen sjanse for at Roe vs. Wade kan gjenopprettes?

- Nei, nei, jeg ser ikke at det kan skje i overskuelig framtid. Disse dommerne er utpekt på livstid, og det er klar overvekt av konservative. Kort sagt er det ingen utsikter til dette her. Og selv om man skulle tenke at nå vil man prøve å reversere dette, vil det være en kamp som vil pågå i mange tiår framover, sier Mjelde, og avslutter:

- Så dette er «the law of the land» i mange tiår framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer