Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velgerne holdt pusten i Israel

Nervøsiteten til de israelske velgerne var til å ta og føle på mens de gikk til urnene i dag. Arbeiderpartiets Ehud Barak ligger an til å vinne valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biler dekket av klistremerker med politiske slagord bante seg gjennom Jerusalems travle gater. Ut fra balkonger og husfasader flagret bilder av Benjamin Netanyahu og Ehud Barak.

Ikke flertall

I løpet av formiddagen hadde over 15 prosent av de tilsammen 4,3 millioner stemmeberettigede avlagt stemmer. Det er omtrent samme oppmøtet som for tre år siden. Et høyt frammøte ble regnet som en fordel for Barak, som ifølge de siste meningsmålingene lå an til å få mellom 52-54 prosent av stemmene, mot Netanyahus rundt 46.

Meningsmålinger mandag tydet på at Baraks politiske allianse Ett Israel, med Arbeiderpartiet som kjerne, vil sikre seg mellom 30 og 31 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset, mens Netanyahus konservative Likud-parti ville få 21-22 plasser i nasjonalforsamlingen. Det er tilsammen 120 plasser i Knesset, og ingen vil derfor få rent flertall, men må basere seg på koalisjoner og forhandlinger for å styre.

På forskudd

Ved valget i 1996 så også Arbeiderpartiets statsministerkandidat Shimon Peres ut til å vinne. Men etter å ha startet feiringen, viste det seg at Netanyahu hadde knepet seieren med noen få tusen stemmer. Derfor tør ingen ta seieren på forhånd. Benjamin Netanyahu spilte mandag på usikkerheten, og appellerte til tvilerne.

- Vi skal komme til å overraske, sa Netanyahu til sine tilhengere mandag. Han anklaget i sterke ordelag Sentrumpartiets leder Yitzhak Mordechai som trakk sitt kandidatur søndag, og oppfordret Mordehais tilhengere til å «komme hjem» til Likud. Mordechais beslutning om å trekke seg fra valget styrket Baraks vinnersjanser betraktelig.

Utskiftning

Etter tre år med Netanyahu ved makten er i hvert fall halvparten av israelerne overmodne for en utskiftning. Venstresiden betegner de tre årene med Netanyahu som en katastrofe for landet. Ikke bare har fredsprosessen med palestinerne stagnert, også den økonomiske utviklingen har gått den gale veien og de sosiale forskjellene i samfunnet har økt.

På høyresiden frykter man at et maktskifte vil bety fred på palestinernes premisser, og de religiøse frykter at de sekulære kreftene skal bli styrket. Derfor regnes dette valget som et virkelig skjebnevalg for Israel.

- Jeg tør ikke tenke på hva som vil skje hvis Netanyahu blir gjenvalgt, sier en mann utenfor et stemmelokale i en Kibbutz nord i Jordan-dalen. I dette distriktet går flertallet av stemmene til Barak. En annen mann blir fra seg når han ser at Barak-merkene på bilen hans er fjernet i løpet av natta, og løper fortvilet rundt for å finne nye merker. - Dette valget må vi vinne, sier han.

(NTB-Nina Haabeth)