BESØKTE VIGO: Det er mulig Donald Trump kjenner til at det kan lønne seg å vinne valget i nettopp Vigo County, for i mai i år besøkte han kommunens hovedsete - byen Terre Haute. Foto: Seth Perlman/AP/NTB Scanpix
BESØKTE VIGO: Det er mulig Donald Trump kjenner til at det kan lønne seg å vinne valget i nettopp Vigo County, for i mai i år besøkte han kommunens hovedsete - byen Terre Haute. Foto: Seth Perlman/AP/NTB ScanpixVis mer

Donald Trump er USAs neste president:

Velgerne i Vigo County gjetter «alltid» rett president. I natt trodde mange at rekka var brutt, men så ...

- Seiersrekka ser ut til å bli brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1888 har innbyggerne i Vigo County (kommune) i Indiana bare «bommet» i presidentvalget to ganger - i 1908 og 1952. Ved alle andre presidentvalg disse åra har innbyggerne i Vigo County stemt på mennene som endte opp som presidenter.

Vigo County «bommet» i 1908 da flertallet stemte på William Jennings Bryan fremfor William Howard Taft, og igjen i 1952 da de valgte Adlai Stevenson foran Dwight D. Eisenhower.

I natt spådde flere nettsteder at rekka på 64 år med «riktige» avstemninger i Vigo nå hadde kommet til en slutt.

Flere politiske eksperter konkluderte tidlig med at Donald Trump lå an til å vinne i Vigo, noe som ikke stemte overens med kandidaten de fleste meningsmålingene viste ville ta over for Obama - nemlig Hillary Clinton. Dermed kunne Washinton-magasinet The Weekly Standard konkludere med at den gode rekka med korrekte gjetninger så ut til å ha kommet til sin slutt.

Men som hele verden nå vet vant Donald Trump valget, og sørget med det for at Vigo County nok en gang har stemt på den neste mannen som skal flytte inn i Det hvite hus.

Følger valgvindene

Med 3 144 ulike kommuner i USA, er det ikke usannsynlig at enkelte av dem kan ha gjentagende flaks. Men det er vanskelig å konkludere med at det skyldes noe annet enn tilfeldigheter.

Ordfører Duke Bennet i Vigos «hovedstad» Terre Haute forklarer flaksen med at velgerne i området ligger rundt sentrum politisk, og at de har en tendens til å følge valgvindene som blåser over resten av landet.

- Det er ikke et bredt spekter av politisk tenkning her, sa Bennet til Politico i fjor.

Ikke eneste tippe-ekspert

TAPTE, MEN VANT: Lederen av Det republikanske partiet i Hillsborough County, Deborah Tamargo, klarte ikke å mobilisere nok av partiets velgere til å sikre seieren for Donald Trump i sin kommune. Hun kan likevel juble for at Trump blir USAs neste president Foto: Maren Hennemuth/dpa/NTB Scanpix
TAPTE, MEN VANT: Lederen av Det republikanske partiet i Hillsborough County, Deborah Tamargo, klarte ikke å mobilisere nok av partiets velgere til å sikre seieren for Donald Trump i sin kommune. Hun kan likevel juble for at Trump blir USAs neste president Foto: Maren Hennemuth/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Innbyggerne i Hillsborough County i Florida har også fått skryt for at de stort sett alltid har plukket rett presidentkandidat, som NRK tidligere har meldt. Hillsborough som er den tredje største kommunen i vippestaten hadde bare én gang siden 1960 bommet ved presidentvalg. Men det var helt fram til i natt.

Stikk i strid med velgerne i mesteparten av Florida, stemte Hillsborough-innbyggerne på Hillary Clinton. Dermed står Vigo County tilbake som de sikreste velgerne - i det minste når det gjelder å spå utfallet av det amerikanske presidentvalget.

SPYDIG: Rolling Stones-legenden Mick Jagger tok til Twitter da det ble klart at Donald Trump vant presidentvalget, og han brukte en av deres låter etter seierstalen. Video: CNN/Foto: Marcel Thomas/zuma/splash News Vis mer