- Velgerne ønsker et skifte

- Derfor vil de vil ha meg som statsminister, sier Erna.

GODE MÅLINGER: Erna Solberg har i lang tid fått gode målinger, både for Høyre og for seg selv som partileder og statsministerkandidat. Ifølge Ipsos MMI?s junimåling er Solberg velgernes foretrukne statsministerkandidat. Hun er også den partilederen som flest velgere mener gjør det best. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GODE MÅLINGER: Erna Solberg har i lang tid fått gode målinger, både for Høyre og for seg selv som partileder og statsministerkandidat. Ifølge Ipsos MMI?s junimåling er Solberg velgernes foretrukne statsministerkandidat. Hun er også den partilederen som flest velgere mener gjør det best. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Best likt som statsministerkandidat og beste partilederjobb. Erna Solberg rangerer øverst på de fleste målinger og kåringer for tida.

Ipsos MMIs spørsmål om hvilken politiker, uavhengig av partivalg, som ville egnet seg best i jobben som statsminister, svarer 39 prosent Erna Solberg.

Jens nummer to Jens Stoltenberg får 27 prosent på målingen som er tatt opp i forrige uke. Jens og Erna er i en klasse for seg som statsministerkandidater. På tredjeplass kommer Jonas Gahr Støre, som 8 prosent mener er den beste egnede statsministerkandidaten.

Bare 3 prosent nevner Siv Jensen som sitt førstevalg som statsminister.

Beste partileder Ipsos MMI har også bedt velgerne vurdere jobben partilederne gjør for sitt parti. Også her kommer Erna Solberg suverent best ut. 81 prosent mener hun gjør en god jobb for sitt parti, mens 14 prosent svarer middels, og 2 prosent svarer dårlig.

Blant Høyre-velgere mener hele 94 prosent Solberg gjør en god jobb.

Også velgerne på venstresida erkjenner at Erna gjør en god jobb for sitt parti: Blant SV-velgerne svarer 89 prosent at Erna gjør en god jobb for Høyre, mens 81 prosent av Ap-velgerne sier det samme.

Junimålingen viser ingen store endringer sammenlignet med tilsvarende måling i mars.

- Erna i medvind - Erna Solberg står sterkt. Den store oppslutningen om Erna henger sammen med partioppslutningen. Hun står veldig sterkt i egne rekker. Så lenge det er borgerlig flertall, er hun i medvind, sier avdelingsleder i Ipsos MMI, Kristin Pran.

- Det er alltid hyggelig med gode målinger. Det virker som tanken på meg som statsminister har modnet hos folk. Jeg opplever at det i bunn og grunn handler om ønsket om et skifte. Folk føler ikke at regjeringen har klart å gjennomføre løftene sine, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Nøktern Erna  Hun sier det likevel ikke er fare for at hun og Høyre tar valgseieren for gitt.

- Det er få som er så nøkterne som vi i Høyre. Ingen tar av på grunn av gode målinger. Vi er klar over at den eneste resultatet som gjelder, er valgresultatet 9. september. Vi vet at vi har en historisk mulighet, men alle vet at det handler om hardt arbeid helt fram til valget, sier Solberg.

57 prosent mener Jens Stoltenberg gjør en god jobb for Ap, 32 prosent middels og 8 prosent dårlig. Dette er noe svakere enn i mars, da 51 prosent mente Stoltenberg gjorde en god jobb. Han står naturlig nok sterkest i eget parti, der 86 prosent mener han gjør en god jobb.

Bra Hareide På tredjeplass i denne målingen kommer KrF-leder Knut Arild Hareide, som 46 prosent av velgerne mener gjør en god jobb. 35 prosent svarer middels. 43 prosent mener Siv Jensen gjør en god jobb for Frp, 38 prosent middels.

Deretter kommer Trine Skei Grande, som 35 prosent av velgerne mener gjør det bra for Venstre.

Dårlig for SV og Sp Velgerne er ikke veldig imponert over jobben partilederne i de to minste regjeringspartiene gjør. 19 prosent mener Audun Lysbakken gjør en god jobb for SV, 42 prosent mener han gjør det middels, mens 29 prosent mener han gjør en dårlig jobb. Bare 17 prosent mener Liv Signe Navarsete gjør en god partilederjobb, 39 prosent middels, mens 36 prosent mener hun gjør en dårlig jobb som Sp-leder.

For begge er det imidlertid en svak framgang siden mars.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ikke sitter på Stortinget og ikke så ofte slipper til i riksmediene, er den minst kjente blant partilederne. 57 prosent svarer at de ikke vet om han gjør en god eller dårlig jobb. 12 prosent mener han gjør en god jobb, 20 prosent tod, 10 prosent dårlig.