Velgerne på vandring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag kan Høyres landsmøte åpne med å synge 'Sorgen og gleden de vandrer tilhope'. Dagens meningsmåling fra MMI må være nedslående lesning for delegatene i Bergen. Møtet ble jo åpnet i optimismens tegn med framgang på en annen meningsmåling i går. Og Høyre er i en situasjon for tida da bare et lite lysglimt er nok til å fatte håp om å klatre opp på gamle høyder. Men ifølge MMI er partiet fortsatt landets fjerde største, og ligger tilmed klart under sitt elendige valgresultat fra 1997.
  • Minst like ille er det nok for Høyre-delegatene å konstatere at det ville blitt såkalt sosialistisk flertall på Stortinget ved et valg i dag. Det vekker vonde minner fra tider som både Høyre og andre trodde forlengst var tilbakelagt. Så får det være et paradoks at vi i dag har en regjering fra Arbeiderpartiet selv om det er solid ikke-sosialistisk flertall på Stortinget. Og den regjeringen er faktisk innsatt med Høyres aktive fødselshjelp.
  • Den eneste trøsten for Høyre må være at det er godt over et år til neste valg. Det er lang tid i politikken, og mye kan hende. Det har vi sett mange eksempler på den siste tida, etter at velgerne brøt gamle lojalitetsbånd og la ut på vandring mellom partiene. Hvis vi ser på meningsmålingene over en tid, bekreftes inntrykket av raske endringer i det partipolitiske terrenget. Bare på tre-fire måneder har mye skjedd. Det kan skje igjen. Mye tyder på at denne våren kan bli langt mer turbulent enn Jens Stoltenberg hadde forutsett da han grep regjeringsmakten. Hans evner som statsminister vil nå bli satt alvorlig på prøve.
  • Det eneste stabile elementet i norsk politikk for tida ser ut til å være Fremskrittspartiets store oppslutning. Også det er unormalt. Carl I. Hagen har ellers føket opp og ned både på meningsmålinger og ved valgene. Etter siste stortingsvalg har han imidlertid hatt både stabil og høy oppslutning. Det må bare bety at Fremskrittspartiet nå er et etablert parti på mellomstort nivå, og for alvor truer Høyre som ledende parti på høyresida. Heller ikke det er egnet til å få humøret opp i Bergen i helga.