Velgerne ser rødt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  De rødgrønne har fått en drømmestart på valgkampen. Mens Jens Stoltenberg har vunnet TV-debatter og sjarmert finansfiffen, har regjeringspartiene ligget i bitter strid med Carl I. Hagen. Det reflekteres i MMIs partibarometer for Dagbladet. Ap gjør sin beste måling på fire år med 32,8 prosent, mens både Høyre og Frp går klart tilbake. Hadde det vært valg i dag, ville de rødgrønne fått et overlegent flertall i Stortinget med 96 mandater.
  •  Særlig Høyre har grunn til bekymring. Partiet har slitt i målingene hele perioden, og etter en miserabel start på valgkampen er Høyre nede i 13,7 prosent. Erna Solberg prøver å bortforklare sin svake innsats med å beskylde både sin regjeringssjef og motstanderne for å være «vitsemakere»

som bare driver spill. Hun burde heller erkjenne at Høyres egen valgkampstrategi har slått feil. Partiet skulle skryte av den gode økonomien, men har i stedet latt seg friste til å skremme velgerne med rødgrønt overforbruk. Det tror ikke velgerne på. Tvert imot viste en måling i Aftenposten sist uke at et flertall av velgerne har større tiltro til at en rødgrønn regjering vil skape en trygg økonomisk utvikling.

  •  Carl I. Hagen og Frp sliter med noe av det samme problemet. Partiets hjertesaker, som innvandring og kriminalpolitikk, har så langt ikke vært sentrale temaer i valgkampen, mens partiet har lav troverdighet i sakene velgerne sier betyr mest for dem. Hagens omstridte oppgjør med Bondevik har vært en gavepakke til venstresiden, men Hagen kan trøste seg med at Høyres velgere støtter ham. Et klart flertall foretrekker en borgerlig flertallsregjering med Frp framfor dagens regjering.
  •  Men de rødgrønne bør ikke innkassere seieren for tidlig. Målingens underlagsmateriale viser at marginene denne gangen er på deres side. Det skal bare små endringer til for å skifte balansen mellom blokkene. Hvis Venstre kommer over sperregrensa, kan de borgerlige puste lettere. Lars Sponheim har tidligere kalt Venstre for Norges viktigste parti. Han kan få rett.