- Velgerne ser seg om etter noe nytt på grunn av misnøye

Men ifølge norsk Storbritannia-ekspert tilsier ikke det at briter flest ønsker ny politisk kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Slik det er nå ser det ut til at det er De konservative som får flest stemmer på landsbasis, men det store spørsmålet er hvem som får flest mandater til flertall alene. Derfor er det vanskelig å spå hvem som går seirende ut, sier Storbritannia-ekspert Kristin M. Haugevik ved NUPI til Dagbladet.

Hun forteller at valgordningen i Storbritannia gjør at antall stemmer ikke kan overføres i antall mandater.

Haugevik mener det er veldig åpent, men at en såkalt «hung parlament» er det mest sannsynlige utfallet.

- Det som menes med «hung parliament» betyr at det ikke er noe parti som får 50 prosent av mandatene alene, og man kan si at det blir litt «hengende» i løse lufta. Det er flere mulige utfall. De konservative kan få rent flertall på egenhånd, eller så er det flere ulike kombinasjoner (såkalt «hung parliament»):

• De konservative danner en mindretallsregjering: Om partiet bare mangler noen få mandater på flertall, kan det klare seg med støtte fra unionistpartiene i Nord-Irland.

• De konservative inngår en avtale med Liberaldemokratene: Prisen de vil måtte betale er reform av valgsystemet.

• Labour beholder makten ved hjelp av Liberaldemokratene: Nick Clegg har gjort det klart at det i så fall ikke er aktuelt at Gordon Brown fortsetter som statsminister. Utenriksminister David Miliband og innenriksminister Alan Johnson nevnes som mulige alternativ. Labour vil også måtte gi sin støtte til valgreform.

At De konservative kan få flest stemmer handler ifølge Haugevik om misnøye og regjeringsslitasje for den sittende regjeringen, og ikke nødvendigvis at britene ønsker mindre offentlig styring.

- FÅR FLEST STEMMER: Slik det ser ut nå ser det ut til at det er De konservative og David Cameron som får flest stemmer under valget i Storbritannia. Her sammen med kona Samantha på vei ut fra et stemmelokale i Spelbury i Oxfordshire. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza/Scanpix
- FÅR FLEST STEMMER: Slik det ser ut nå ser det ut til at det er De konservative og David Cameron som får flest stemmer under valget i Storbritannia. Her sammen med kona Samantha på vei ut fra et stemmelokale i Spelbury i Oxfordshire. Foto: AFP PHOTO/Carl de Souza/Scanpix Vis mer

- Britene har hatt 13 år med Labour-styre, og dersom det blir regjeringsskifte vil man trolig merke en kursendring i forhold til ideologi og kjernesaker. De konservative er et typisk høyreparti som ønsker mindre offentlige tjenester og inngripen, sier hun.

Haugevik påpeker at det ikke nødvendigvis er noe majoritet blant befolkningen som ønsker skifte:

- De konservative har rundt 30 prosent oppslutning på de foreløpige målingene på landsbasis, sier hun.

Hun forklarer at det er summen av flere enkeltsaker som har bygget opp den store misnøyen til Labour.

- Nedgangen for partiet startet allerede da Tony Blair satt som statsminister i forbindelse med krigen i Irak. Dessuten har det vært mange interne stridigheter i partiet, og mye negativt fokus rundt Gordon Brown. I fjor var det en frynsegodeskandale der egentlig alle partiene var involvert, men da Labour ble hardere rammet fordi de satt med makta.

Hun nevner dessuten at Storbritannia er i en kraftig økonomisk nedgangstid, og er et av landene som er hardest rammet.

- Verre enn Hellas for valgvinner

FERDIG SOM STATSMINISTER? Gordon Brown. Her på vei ut fra et stemmelokale i Kirkcaldy i Skottland sammen med kona Sarah. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/Scanpix
FERDIG SOM STATSMINISTER? Gordon Brown. Her på vei ut fra et stemmelokale i Kirkcaldy i Skottland sammen med kona Sarah. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett/Scanpix Vis mer

- Slike ting kombinert gjør at velgerne ser seg om etter noe nytt, forklarer Haugevik.

Hun forteller at dagene etter valget kan preges av forhandlinger mellom partiene, og dersom disse ikke fører fram, eller om man kommer framt il en svak regjering, kan det bli nyvalg.

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder tror at Gordon Browns tid ikke bare som statsminister, men også som partileder er over, dersom Labour ender som det tredje største partiet ved torsdagens valg.

Men egentlig har han ikke så stor tro på at det vil skje.

- For når det kommer til valgdagen, tror jeg at de fleste velgerne vil holde seg til de to store partiene. Det føles tryggest, sier Mustad til NTB.

En ekstra spenning er det at en meningsmåling offentliggjort onsdag, viser at hele fire av ti velgere ikke er sikre på hva de vil stemme.

NETTMØTE: Klokka 09.00 i morgen stiller Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad på nettmøte her på Dagbladet.no. HER kan du sende inn dine spørsmål allerede nå.

SPØR EKSPERTEN: Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror de konservative får flest mandater ved torsdagens valg, men ikke flertall i Parlamentet. Klokka 09.00 i morgen stiller han på nettmøte. Foto: Trine Andersen / Scanpix
SPØR EKSPERTEN: Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror de konservative får flest mandater ved torsdagens valg, men ikke flertall i Parlamentet. Klokka 09.00 i morgen stiller han på nettmøte. Foto: Trine Andersen / Scanpix Vis mer