Velgerne slakter statsbudsjettet

Finansminister Siv Jensen (Frp) gir opposisjonen skylda.

STØYETE: På bildet er finansminister Siv Jensen (Frp) nettopp ferdig med finanstalen. I vandrehallen på Stortinget venter opposisjonen, organsisasjoner og media. Siden har kritikken mot budsjettet bare blitt sterkere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØYETE: På bildet er finansminister Siv Jensen (Frp) nettopp ferdig med finanstalen. I vandrehallen på Stortinget venter opposisjonen, organsisasjoner og media. Siden har kritikken mot budsjettet bare blitt sterkere. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det første helblå budsjettet har kastet Høyre/Frp-regjeringen ut i en storm. Nå vender velgerne seg mot statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

I en fersk meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet, går begge regjeringspartiene tilbake, mens Arbeiderpartiet har framgang. Målt i antall mandater, er nå Ap større enn Høyre og Frp tilsammen.

Og velgernes feller en nådeløs dom over budsjettet. På spørsmålet: «Synes du at statsbudsjettet regjeringen nylig har fremlagt fører Norge i riktig eller gal retning», svarer 46 prosent at de synes det går i feil retning. Bare 22 prosent liker retningen Siv og Erna tar landet.

Les også: Frp i 2013: Kritisk til skattekutt til de rikeste. Frp i 2014: Gir størst skattekutt til de rikeste
- Opphetet om enkeltsaker Finansminister og Frp-leder Siv Jensen er uenig i kritikken som har kommet mot budsjettet. Hun gir opposisjonen mesteparten av skylda.

- At det nå er usikkerhet blant velgerne forstår jeg godt. Det har vært en opphetet diskusjon om enkeltsaker i budsjettet.

- At opposisjonen er kritisk, var vel som forventet. Men dette er tilbakemeldingen fra velgerne.

- Men jeg ser av tallene dine at en stor andel velgere ikke har gjort seg opp en mening om budsjettet ennå. Det er oppløftende. De ser nå at det er en del støy og spill fra opposisjonen.

- Du mener det er støy og spill fra opposisjonen som har skapt misnøye hos velgerne, ikke selve budsjettet?

- Det som har druknet litt de siste ukene, er sakene som folk var fornøyde med. Det var jubel i store deler av politiet, det var jubel for samferdselsbudsjettet. Mye er veldig bra. Men det er skapt et inntrykk av at budsjettet har en dårlig sosial profil, men det er jeg uenig i. Jeg mener den er god, og det er opp til oss å kommunisere det fram mot at budsjettet skal vedtas.

- I valgkampen fortalte dine motstandere hvor ille det ville bli med Frp i regjering. Velgerne lyttet åpenbart ikke til det. Men nå mener du altså at de samme velgerne lar seg dupere av støy og spill av opposisjonen, og av den grunn er misfornøyde med budsjettet?

AP STØRST: I en fersk meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet, går begge regjeringspartiene tilbake, mens Arbeiderpartiet har framgang. Målt i antall mandater, er nå Ap større enn Høyre og Frp tilsammen. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
AP STØRST: I en fersk meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet, går begge regjeringspartiene tilbake, mens Arbeiderpartiet har framgang. Målt i antall mandater, er nå Ap større enn Høyre og Frp tilsammen. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Nei, men en stor andel av velgerne har ikke gjort seg opp en mening om budsjettet, og det sier meg at de avventer og bruker litt tid på å sette seg inn i hva vi faktisk vil gjøre. Når den verste stormen er over, og man får fordøyet alle fakta, skal du ikke se bort fra at mange ser at dette kanskje ikke var så galt.

- 46 prosent av velgerne mener nå at dere tar landet i gal retning. 
 
- Og jeg har respekt for de som mener det. Igjen handler det om at vi står oppe i en øyeblikksdebatt om budsjettet. Og det er også usikkerhet knyttet til at budsjettet skal forhandles om. Men når det stormer, så skaper det usikkerhet og bevegelse hos velgerne. I bunn og grunn er det alltid slik.

Sikker i sin sak Frp-lederen er langt på vei enig med sin nestleder. Per Sandberg mener regjeringen har gjort en for dårlig jobb med å forklare velgerne hvorfor retningen regjeringen går i er den rette.

- Regjeringen har virkelig anstrengt seg for å lage et budsjett som skal svare på den situasjonen landet står i, minner hun om.

Jensen bedyrer at kritikken ikke gjør henne usikker på om veivalget er det rette.

- Nei. Vi har jobbet grundig, og tenkt nøye gjennom innretningen. Vi mener budsjettet sørger for en trygg økonomi i mange år framover. Det er dét dette dreier seg om.

Les mer i dagens papirutgave.

INNGANGSORD:  Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
INNGANGSORD: Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer