Dette er det første politiske barometeret etter sommerferien, og viser at Arbeiderpartiet fortsetter sin framgang fra juni. Med dagens oppslutning på 39,3 prosent, som er 2,3 prosentpoeng opp fra juni, ligger Jagland for første gang like høyt på meningsmålingene som han gjorde like etter at han tok over som statsminister høsten 1996.
Bondevik
For Kristelig Folkeparti er situasjonen omvendt. Med en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng til 12,5 prosent, har statsminister Bondeviks parti for første gang mindre oppslutning enn ved valget. I mellomtida har KrF vært helt opp i 20 prosent. Nå er det igjen vårt fjerde største parti.
For de andre partiene er det mindre endringer. Men det er verdt å merke seg at Venstre fortsetter å sige under sperregrensen. Lars Sponheims sommerspill har åpenbart ikke gjort noe positivt inntrykk på publikum. Og Høyre tjener ingen ting på rentedebatten.
Renten
Selv om målingen registrerer velgerendringene over de siste to månedene, er det liten tvil om at renteøkningen denne uka er utslagsgivende. I usikre tider blir statsministerens parti alltid straffet. Det er ingen overraskelse at Arbeiderpartiet profitterer på renteøkningen. Partiet har helt siden i fjor advart mot den renteøkningen som nå er kommet.
Arbeiderpartiets framgang skyldes først og fremst stor stabilitet blant egne velgere fra 1997 og et visst tilsig både fra Frp, KrF og SV. Partiets velgere er ellers jamt fordelt både på kjønn, geografi og inntekt, men har klart størst oppslutning i aldersgruppen 25- 39 år. Det kan skyldes at det er her de største låntakerne finnes. KrF taper mange velgere til Arbeiderpartiet, men lekker også til de fleste andre partier.
Målingen er tatt opp mandag til onsdag denne uka blant 944 velgere.