Knallmåling for Ap gir solid rødgrønt flertall

Velgerne straffer KrF

KrF sier ja til Erna Solberg, men får nei fra velgerne i Dagbladets partibarometer for november. Partiet er på nytt under sperregrensa - mens Arbeiderpartiet fosser fram.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For første gang siden juni 2017 ser partiet 30-tallet i målingene som Ipsos utfører for Dagbladet. En framgang på 5,2 prosentpoeng fra forrige måling gir Ap en oppslutning på 31,3 prosent.

- Det jobbes godt i alle partiets ledd om dagen. Vi har lagt valget og en strevsom vinter og vår bak oss. Nå får vi snakket om politikk igjen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han mener abortsaken kan forklare den sterke framgangen.

- Statsministerens håndtering av saken har gjort inntrykk på velgerne - også blant folk som normalt ikke er spesielt interessert i politikk, sier Støre.

KrF-strid

Ap-lederen mener KrFs retningsvalg også er med å forklare framgangen for eget parti.

- Det er naturlig at den halvparten av KrF som ikke vil inn i en regjering med Frp, ser seg om etter andre alternativer, sier Støre.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning deler langt på vei Støres forklaring på Ap's vekst.

- KrFs retningsvalg har bidratt til økt oppmerksom om Arbeiderpartiet og styrket oppfatningen av at Ap er et parti som kan lede en regjering. Når det gjelder abort, er det en sak der Ap har en veldig klar posisjon fra langt tilbake i tid. Nå er velgerne blitt minnet på dette, og det virker mobiliserende, sier Bergh.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer