Velgerne tar makten

Velgerne skal få mer å si mens partiene får mindre makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ÅR VIL JEG

ikke bøye meg for partienes nominasjoner. Det er blitt så mye enklere å være selvstendig enn før: Det er bare å krysse av, og vips, så har du gitt en kandidat en ekstra tyngde ved valgoppgjøret. Tidligere torde jeg ikke gjøre noe som helst av frykt for å få valglista forkastet. Tanken på det kunne gi meg søvnløshet, veloppdragen demokrat som jeg har vært hele mitt liv. Men i år vil jeg legge vekt på enkeltsaker, kjønn, alder og etnisitet. Ved dette valget vil jeg være i samsvar med tidsånden: Individualist og egoist, en bevisst velger som bruker hodet.

DET ER UMIDDELBART

noe sympatisk ved denne valgordningsreformen. Den øker den enkeltes påvirkningskraft ved valget og reduserer partienes. Dette må da være demokratisk? Men demokrati er ikke matematikk, og det er ingen tvil om at større velgermakt også kan ha sider som ikke er så ettertraktet. De gamle atenere, som har lært oss så mye om demokratiet, hadde ordninger som skulle sikre både stabilitet og muligheten til å kvitte seg med udugelige politikere. De eksaminerte kandidatene på forhånd for å finne ut om de imøtekom kvalifikasjonskravene. Det er partienes oppgave i dag, og hvis de som står på partilistene har vært engasjert i politiske diskusjoner innad i partiene før de ble nominert, må vi regne med at de er dugelige og kan få vår stemme også ved neste valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer