Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velgerne vender Erna ryggen

Høyre faller til sin laveste oppslutning siden februar 2010: 21,5 prosent. Det betyr at Erna har mistet 68 000 velgere siden valget.

MISTER VELGERE:Erna Solberg og Høyre har msitet nesten 70 000 velgere siden valget. Foto: Jaques Hvistendahl
MISTER VELGERE:Erna Solberg og Høyre har msitet nesten 70 000 velgere siden valget. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 21,5 prosent er for lavt for Høyre. Vi har klart høyere ambisjoner enn som så, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Dagbladet.

Samles i Nydalen I morgen er det borgerlig samling i bånn i Nydalen. Erna Solberg lyktes i å bygge opp et borgerlig regjeringsalternativ, vant valget og fikk KrF og Venstre med på en omfattende samarbeidsavtale.

Nå er det borgerlige flertallet for lengst tapt på meningsmålingene.

Statsbudsjettet i fjor høst ble ingen vinnersak hos velgerne. Begge regjeringspartiene falt markant. Nå får Høyre 21,5 prosent, som er 1,2 prosentpoeng tilbake fra januar og tilbake fra 26,8 prosent ved valget i 2013.

148 000 har forlatt Høyre til fordel for andre partier siden valget. Samtidig har 80 000 kommet til fra andre partier.

Netto har 68 000 velgere vendt Høyre ryggen.

Frp får 11,3 prosent på februarmålingen. Samarbeidspartiene Venstre og KrF får henholdsvis 4,2 prosent og 5,6 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 1, 1 prosentpoeng fra rekordmålingen i januar, men får likevel 41,3 prosent.

Dårlig tegn - Skiftet kom i forbindelse med budsjettdiskusjonen i høst. Høyres nedtur har fortsatt etterpå, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

- Nå må Erna Solberg ta grep i forhold til Per Sandberg og Fremskrittspartiet. Hun må få slutt på kløneriet og partikranglingen, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, vedgår at tallene er alt for dårlige for Høyre, men synes ikke det er dramatisk.

- Jeg har sittet så lenge på Stortinget at jeg har opplevd to valg der Høyre ikke var over 20 prosent. Vi har et kjempegodt utgangspunkt nå, og i de fleste kommunemålingene ligger Høyre betydelig høyere. I Oslo har Ap varslet tre milliarder i skatteøkning.

Det er en markant sak for både Ap og Høyre, og vi skal slåss mot tidenes skattesmell, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

I morgen møtes ledelsen i Høyre, Frp, KrF og Venstre i Nydalen for å snakke ut om samarbeidsproblemer og bygge laget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!