Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Velgerne vender seg mot partier som er den rake motsetningen

Men Wilders parti har foreløpig oppgang sammenliknet med valget i 2012. 

SVAKERE ENN FORVENTET: Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger på en delt andreplass med to andre partier, viser første valgdagsmåling onsdag kveld. Foto: AFP / NTB scanpix
SVAKERE ENN FORVENTET: Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger på en delt andreplass med to andre partier, viser første valgdagsmåling onsdag kveld. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er noen overraskelser her. Mange av de små partiene gjør det vesentlig bedre enn de gjorde det ved forrige valg, samtidig gjør Partilj van de Arbeid (PvdA), som tilsvarer Arbeiderpartiet i Norge, et dårlig valg, basert på første valgdagsmåling, sier Ronny Spaans, Nederland-ekspert og journalist i Dag og Tid, til Dagbladet.

Valgdagsmålingene klokka 21.30 i kveld, viser følgende:

 • VVD: 31 seter - mot 41 seter ved valget i 2012
 • PvdA: 9 seter - mot 38 seter ved valget i 2012
 • PVV: 19 seter - mot 15 seter ved valget i 2012
 • SP: 14 seter - mot 15 seter ved valget i 2012
 • CDA: 19 seter - mot 13 seter ved valget i 2012
 • D66: 19 seter - mot 12 seter ved valget i 2012
 • ChristenUnie: 6 seter - mot 5 seter ved valget i 2012
 • GroenLinks: 16 seter - mot 4 seter ved valget i 2012
 • SGP: 3 seter - mot 3 seter ved valget i 2012
 • PvdD: 5 seter - mot 2 seter ved valget i 2012
 • 50Plus: 4 seter - mot 2 seter ved valget i 2012
 • Denk: 3 seter - mot 0 seter ved valget i 2012
 • Forum voor Democratie: 2 seter - mot 0 seter ved valget i 2012
 • Piratenpartij: 0 seter - mot 0 seter ved valget i 2012
 • VNL: 0 seter - mot 0 seter ved valget i 2012

VVD, statsminister Mark Ruttes parti, ligger foreløpig an til 31 seter, mens Geert Wilders Parti PVV ligger an til 19 seter - på delt andre plass med Christen-Democratisch Appèl (CDA) og Democraten 66.

Det nederlandske arbeiderpartiet (PvdA) ligger foreløpig an til 9 av de 150 setene i parlamentet. I fjor fikk de 38 seter.

- De har ikke funnet tilbake til den gamle storheten. På slutten av 90-tallet hadde de 45 seter i parlamentet. Vi kan her reflektere oss fram til hvilke folk som engasjerer seg mot Geert Wilders. Det er de samme som vil stemme D66, som tilsvarer vårt Venstre, og GroenLinks, som tilsvarer vårt MDG, i dag. Det er folk med høyere utdanning, mens folk som stemmer på det nederlandske arbeiderpartiet, er folk som har jobbet innen service og industrinæring, de vil heller vende seg til Wilders, sier Spaans.

Han beskriver D66 som et borgelig, liberalt parti, med en svært grønn profil.

- Det er også et parti med et program som er svært kritisk til Wilders politikk, og som på sin side er pro EU.

Nederland-eksperten mener at man ikke kan si at Wilders lider et nederlag, fordi de første valgdagsmålingene tyder på oppgang sammenliknet med resultatet i 2012.

- Likevel er det mye som tyder på at det er et nederlag, basert på undersøkelsene og målingene som ble gjort i forkant av valget. Det er tydelig at Donald Trump spøker i bakgrunnen, og nederlenderne vil neppe bli kjent som landet i verden som fulgte opp Trumps innvandringskritiske politikk. Mange har nok fått nok, og er lei av Wilders ensidige islamkritikk. Derfor vender de seg mot partier som er den rake motsetningen.

Foreløpig kan det se ut som om disse velgerne har fordelt seg på PVV, CDA, D66 og GroenLinks.

- Hele debatten dreier seg om Wilders. Andre saker er av sekundær betydning. Særlig det at de grønne, sosialistiske partiene gjør det så bra, viser at de får støtte av folk som vil vise at de er kritiske til Wilders. Det er han som har satt premisset for valget. Det skal mye til for at han får flertall og vinner, for det er så mange andre partier med stor oppgang, og disse partiene har sagt seg villige til å danne regjering mot Wilders, sier Spaans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media