Frp-topp i Bergen:

- Velgerne venter et bom-ultimatum

- Vi brøt ut av byrådet på grunn av bompenger i 2009. Nå nærmer vi oss en smertegrense for å fortsette i regjering, sier Fremskrittspartiets listetopp Tor Woldseth i Bergen.

HARDKJØR: Frp-leder og finansminister Siv Jensen og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble utfordret på bompenger i spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
HARDKJØR: Frp-leder og finansminister Siv Jensen og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble utfordret på bompenger i spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpixVis mer

- Nå må vi ta et skikkelig oppgjør med disse bompengene. Dette kan ikke utarte lenger. Bilen er blitt en altfor stor melkeku. Nå må Frp sentralt sette hardt mot hardt, sier Tor Woldseth til Dagbladet.

For ti år siden gjorde han nettopp det i egen hjemby. Satte hardt mot hardt.

Feiden om bompenger endte med at Frp gikk ut av byrådet i Bergen. Det var i 2009 ledet av Monica Mæland, nær venn og støttespiller for Høyre-leder og senere statsminister Erna Solberg.

- Betyr hardt mot hardt også å gå ut av regjering om dere ikke nå får et gjennomslag for vedtaket fra Frp-landsmøtet om å bruke 100 milliarder oljepenger for å slette all bompengegjeld?

- Det er helt klart at blant velgere som kan tenke seg å støtte Frp, så er det dette som sies. Vi har ingen troverdighet. Og det er ikke noe jeg finner på. Vi ser det i Bergen, hvor et protestparti på kort tid er blitt byens største, samtidig som vi ligger på 2-3 prosent.

Alvorlig signal

- Signalene fra velgerne er at vi må få gjennomslag. Ellers må vi ut av regjering. Det er en forventning om et bompenge-ultimatum, presiserer Woldseth.

- Og hva mener du?

- Vi er kanskje ikke helt der ennå, men det må vurderes. Dette kan ikke fortsette, og det erkjenner de nok også på sentralt hold. Vi har et lokalvalg rett rundt hjørnet. Om vi ikke får til noe nå, sliter vi med troverdigheten. Og all vår øvrige politikk drukner i denne ene saken. Dette kan spre seg og gjøre seg gjeldende også sentralt.

MENER DET ER URETTFERDIG: Ordførerkandidator Ap i Elverum, Lillian Skjærvik, syns på ingen måte det er greit at regninga for den nye motorveien blir sendt til bilistene. Video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- At velgerne forlater Frp også på riksplan?

- Når du har bensinpris på 17 kroner literen, blir det veldig dyrt å bevege seg. Folk kjører bil fordi de må, ikke for moro skyld. Nå fratar vi folk friheten, og det er ikke det lureste en politiker kan gjøre. Når velgerne tydelig sier at enten får vi gjennomslag eller så må vi gå ut av regjering, så er det et signal som vi må ta på alvor, sier Frp-gruppelederen i Bergen.

- Har trukket på skuldrene

Ropet om hjelp fra vest kommer bare noen dager etter at fylkesrådsmøtet i Telemark og Vestfold Frp fattet et vedtak om å instruere Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Den klare meldingen er at det må fremmes et forslag under stortingsbehandlingen om revidert budsjett etter samme ordlyd som landsmøtevedtaket om å bruke oljepenger for å rive bomstasjoner.

- Jeg har fått flere titalls henvendelser. Beskjeden fra grasrota er at vi må cashe inn vedtaket fra Frp's landsmøte om å betale ned bompengegjeld og rive alle bomstasjonene. Hvis ikke må vi gå ut av regjering, sa Frps gruppeleder i fylkestinget i Telemark, Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Dagen før hadde Oslo Frp fattet et nær likelydende vedtak.

Mangeårig partiformann Carl I. Hagen tok i et intervju med Dagbladet til orde for at Frps statsråder må ta dissens i regjering dersom partiet ikke får gjennomslag for et oljesmurt milliardvedtak om å rive alle bomstasjoner.

- Vi har trukket på skuldrene mens folk er blitt rasende, sa Hagen.

Opprøret vokser

Frp-leder Siv Jensen har med andre ord fått et bompengeopprør internt i eget parti rett i fanget, samtidig som motsetningene internt i regjering blir stadig tydeligere.

* De tre andre partilederne i regjering nekter å stille til noe «krisemøte» om bompenger. Snarere vil Venstre-leder Trine Skei Grande snakke om klimakrisen, mens Erna Solberg (H) sier at diskusjonen om bompenger er «løpende».

* Jensen selv måtte gå på talerstolen i Stortinget onsdag og skyte ned forslaget fra finanspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad om å innføre moms på elbiler fordi det bryter med regjeringsplattformen. Elbilfordelene ligger fast, forsikret Jensen.

* På toppen av det hele står Frp å alene om å argumentere mot veiprising - som de hardnakket omtaler som å flytte bomstasjonene inn i hver bil.

- Handlingslammet

Ap-leder Jonas Ghar Støre omtalte regjeringen som handlingslammet da han åpnet onsdagens spørretime i Stortinget.

- Hver dag hører vi nå en talsperson fra ett regjeringsparti komme med et forslag som statsministeren fra et annet regjeringsparti kort tid etterpå går mot. Slik går dagene og slik fylles hver dag Politisk kvarter opp med det samme. Summen av dette er dårlig ledelse, uklare signaler og tapt tid, sier Støre til Dagbladet.

BOMPENGER: Under kommunestyremøtet i Klepp kommune i Rogaland mandag 27. mai, tok ordfører Ane Mari Braut Nese (H) til tårene, da hun fortalte om hva hun og familien hadde blitt utsatt for. Video: NRK Vis mer

- Vi har en ny teknisk løsning som heter veiprising som det er bredt flertall for i Stortinget. Det blokkeres av Frp. De profilerer seg som bompengemotstandere, men setter ny rekord hver måned i bompenger. Det er langt mellom liv og lære, utdyper Ap-lederen.

- Ikke fulgt med

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier at smertegrensen i bypakkene er nådd, og at løsningen er å kutte kostnader.

SNØBALLEN RULLER: Frode Myrhol startet partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Stavanger. De ligger an til å bli det kommende kommunevalgets store vinner. Hva er partiets politikk, og er de egentlig populister? Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

På spørsmål om Dales brev i forrige uke der han setter foten ned for økte bompenger i byene kommer som følge av sjokkmålingene i Bergen, sier samferdselsministeren følgende:

- Da har du ikke fulgt spesielt nøye med. Dette har vi jobbet med hele tiden.

Hans partileder Siv Jensen ble omtalt som bompengedronningen i Stortinget onsdag. Bompengene har økt fra 8,5 milliarder til 13 milliarder årlig med Frp i regjering.