Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velgerne vil ha rødgrønn regjering

Men partimålingene sier blått. - Kan ikke stole blindt på summen av Frp,H, KrF og V.

 RØDGRØNT:  Regjeringskameratene Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen åpnet Breheimen nasjonalpark i går. Foto: TORBJØRN GRØNNING.
RØDGRØNT: Regjeringskameratene Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen åpnet Breheimen nasjonalpark i går. Foto: TORBJØRN GRØNNING. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Fire uker og et titalls meningsmålinger før stortingsvalget 14. september:  et klart flertall av folket vil ha rødgrønn regjering, mens gjennomsnittet av de ordinære partimålingene så langt i august gir et klart borgerlig flertall.

Er du i tvil om hvem du skal stemme på? Sjekk ut Dagbladet.no's valgtest.

I en måling som Sentioresearch har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) om regjeringsønske, svarer 46 prosent av velgerne at de fortsatt vil ha en rødgrønn regjering. 39 prosent vil ha en borgerlig regjering, mens 15 prosent ikke vet ennå.

Det er en klar dreining mot rødgrønt i forhold til tilsvarende måling for tre måneder siden. Da var det nesten dødt løp mellom rødgrønt og borgerlig.

De sju ordinære partigallupene hittil i august gir allikevel et klart borgerlig flertall på Stortinget:  88  mot 81.

Borgerlig - hva da?
Spørsmålet er hva en borgerlig flertall innebærer.

Valgforsker Bernt Aardal har denne forklaringen på ja takk, begge deler-målingene:

- Velgerne blir daglig minnet på at man ikke kan se blindt på summen av de fire opposisjonspartiene. Verken KrF eller Venstre vil ha med Fremskrittspartiet i en regjering, mens Frp på sin side ikke vil støtte noen regjering som partiet ikke er med i, sier Aardal til ANB.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen har denne analysen av spriket mellom parti- og regjeringsmålingene:
- Jeg tror det skyldes at vi har satt fokus på at det er kaos på borgerlig side. Men høyrepartiene vil finne sammen og Frp vil legge føringen, spår Helga Pedersen overfor ANB.

Sponheim har alternativet
Under Venstres valgkampåpning fredag fant partileder Lars Sponheim nytt matematisk håp i de siste meningsmålingene for en ny regjering mellom Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Og Høyre-leder Erna Solberg har fått oppdrift  foran partiets valgkampåpning på Torgallmenningen i Bergen i dag.
Høyre tar et byks framover med 2,9 prosentpoeng i den ferskeste partimålingen som er offentliggjort i august. Høyre spratt opp i 16,4 prosent for Respons Analyses partibarometer i Aftenposten i går.

Her er tallene for den siste partimålingen:
Ap    35,4 (- 2,6)
Frp   24,5 (- 1,6)
H     16,4  (+ 2,9)
KrF    6,8  (+ 1,0)
SV     6,8  (+ 1,3)
V       5,3  (- 0,3)
Sp      5,2 (+ 0,9)
Rødt   1,6 (- 0,4)
Andre  0,6 (-1,3)

Målingen gir 89 - 80 i det nye Stortinget i favør de borgerlige partiene.

Forskningsleder Hilmar Rommetveit ved IRIS mener meningsmålingene fire uker før det gjelder, bare gir en stemningsrapport.

- Det ser ut til at Frp gjør det bra, men mange av dem som slutter opp om partiet nå er kanskje ikke så lojale ennå og kan lett endre mening, sier han til NTB.

 STARTER I DAG:  Partileder skal markere den offisielle åpningen av Høyres valgkamp i dag i barndomsbyen Bergen. Foto: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.
STARTER I DAG: Partileder skal markere den offisielle åpningen av Høyres valgkamp i dag i barndomsbyen Bergen. Foto: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX. Vis mer

Lettere å vekke enn å stjele

Hjemmesittere kan få en viktig rolle, og meningsmålingene kan mobilisere flere til å stemme ved valget. Det er vanskeligere å stjele velgere fra andre partier enn å overbevise dem som ikke har bestemt seg ennå.

Forskning viser at målinger motiverer på flere måter.

- Noen liker å stemme på det vinnende laget og påvirkes til å stemme på de som leder løpet. Andre velgere ønsker å tre støttende til når noen ser ut til å tape, analyserer valgforsker Hanne Marthe Narud.

Tre - ikke to

Rommetveit mener for øvrig det blir feil å todele fordelingen av stortingsmandater i «rødgrønt» og «borgerlig».

- Vi har egentlig et trekantforhold mellom partiene: Rødgrønne partier, Frp og de andre borgerlige partiene. Frp vil neppe få støtte fra KrF og Venstre til å danne regjering, så det såkalte borgerlige flertallet er ikke reelt med tanke på regjeringsmakt til Frp, sier han.

Rommetveit tror derfor maktkampen etter valget blir vel så spennende som selve valgkampen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!