SIER NEI: Et overveldende flertall av de spurte sier nei til å stramme inn abortloven. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget tidligere i høst.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SIER NEI: Et overveldende flertall av de spurte sier nei til å stramme inn abortloven. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget tidligere i høst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- Dårlig nytt for KrF

Velgerne vil ikke endre abortloven

Bare 5 prosent av norske velgere mener reglene for abort ved sykdom bør strammes inn. Høyres velgere er like negative som Arbeiderpartiets velgere. Dét er dårlig nytt for hele høyresiden, mens spesielt KrF, mener førsteamanuensis.

- Tallenes tale er veldig klar. Det norske folk ønsker ikke å stramme inn abortloven, det er helt tydelig. Det har vi også sett på alle reaksjonene og demonstrasjonene de siste ukene. Beskjeden til Erna Solberg må være klar. La dette ligge, ikke gjennomfør innstramninger i abortloven.

DÅRLIG NYTT: Kjell Ingolf Ropstad (tv) og Knut Arild Hareide hilser på Erna Solberg under Debatten i NRK 2. november.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DÅRLIG NYTT: Kjell Ingolf Ropstad (tv) og Knut Arild Hareide hilser på Erna Solberg under Debatten i NRK 2. november. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det sier Kari Elisabeth Kaski, stortingspolitiker for SV etter å ha sett resultatene av en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Dagbladet i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen denne uka.

Spurt om de mener reglene for adgang til abort ved alvorlig sykdom bør strammes inn, utvides eller være som i dag, svarer bare 5 prosent strammes inn.

Over dobbelt så mange, 11 prosent, mener den bør utvides, mens det store flertallet på 76 prosent vil beholde loven slik den er i dag. Resten, 8 prosent, svarer at de ikke vet.

Bare blant KrFs velgere er det et flertall som vil stramme inn. 52 prosent ønsker dette, mens 41 prosent vil beholde den som den er.

- Bør merke seg dette

Debatten om abortloven har blusset opp igjen i høst, etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å diskutere endringer i loven for å få KrF inn i regjering. Blant medlemmene i KrF ble det møtt med entusiasme. De fleste mener Solbergs abortflørt ble avgjørende for at KrF valgte å gå til høyre.

Men heller ikke Høyres velgere vil stramme inn. Bare 2 prosent ønsker dette, mot 82 prosent som ønsker å beholde den som i dag. Da er det flere, 9 prosent blant høyrevelgerne, som vil utvide reglene.

Også i Arbeiderpartiet er det 2 prosent som vil stramme inn, mens det i Frp er 5 prosent.

I SV, Rødt, MDG og Venstre er det under 1 prosent i målingen som ønsker innstramning.

- Venstre og Frp bør merke seg dette. De bør være klare på at de ikke går inn for innstramninger, sier Kaski.

Det er i Sp at KrF finner mest støtte. Her ønsker 11 prosent av velgerne en innstramning. Det store flertallet også her, ønsker derimot å beholde loven som den er.

- Dårlig nytt for KrF

- Her er det elementer som er kjempeinteressante. Dette gir et hint om velgerpotensialet med KrFs nåværende profil, og det er elendige nyheter for KrF, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

Han viser til at også velgerne på høyresiden i politikken er negative til å endre abortloven.

- Det er ingen overraskelse at venstrevelgerne ikke vil ha en innstramning, men at motstanden mot abortendringen er så stor på høyresiden, der KrF nå skal ha potensial til å vokse, er ikke bra for KrF. Det viser at vekstpotensialet er helt elendig på den saken som KrF har profilert seg intenst på i det siste, sier han.

Tuastad tror det er risikabelt for KrF å velge «særkristenprofilen» som han mener Bollestad og Ropstad har spilt på de siste ukene.

- Abortsaken, som er den viktigste profilsaken til KrF, er et tapsprosjekt for hele den borgerlige blokken. Særlig for KrF. Dette er ikke et venstre-høyre-spørsmål, tror han.

- Viktig for KrF

Også nestleder i KrF, Olaug Bollestad synes undersøkelsen er interessant.

- Det er en interessant kartlegging, for det gjøres få undersøkelser om abortsyn i det hele tatt, sier Bollestad.

Hun leser den derimot noe annerledes.

- KrF merker seg at det er få som vil stramme inn «reglene for adgang til abort ved alvorlig sykdom». I spørsmålet mangler premisset om at KrFs forslag gjelder å endre lovverket etter uke 12, og ikke den generelle adgangen til abort, sier hun.

- Jeg tror det er viktige at KrF fortsetter å være tydelige i vårt budskap om hva det er vi faktisk foreslår, nemlig å fjerne den diskriminerende ordlyden i lovverket som gir adgang til seinabort med begrunnelse i egenskaper hos barnet i mors liv. Den gravides rettigheter i lovverket vil ligge fast og hennes bedømmelse av hvorvidt det å skulle få et barn med ekstra omsorgsbehov vil veie tungt, slik som i dag, sier Bollestad.

ABORT: Ap-leder Jonas Gahr Støre var opptatt av at Solberg synes å mene at den varslede lovendringen vil føre til at kvinner som er gravide med et alvorlig sykt foster, må begrunne abort i sin livssituasjon. Video: Stortinget Vis mer