Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velgerne vil ikke ha Bush

En majoritet av de amerikanske velgerne ønsker ikke at George Bush i en ny periode i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Hva synes du om jobben Bush gjør?

  Det er i en meningsmåling i magasinet Newsweek amerikanerne sier i fra. 49 prosent av de registrerte velgerne vil ikke stemme på Bush om valget var nå. 44 prosent støtter gjenvalg for Bush.

  Mister fotfestet


  Dette er første gang Bush-motstanderne er sterkere enn tilhengerne i en slik Newsweek-undersøkelse. I april støttet 52 prosent av velgerne Bush. 38 prosent gjorde ikke.

  Misnøye med krigen i Irak fremholdes som det største problemet for Bush. 69 prosent svarer at de er bekymret for at landet vil sette seg fast i Irak i mange år uten å oppnå noe der. Også det at verken Saddam eller Osama er tatt til fange ennå påvirker resultatet.

  Nesten halvparten av de spurte er redde for at krigskostnadene vil føre til budsjettunderskudd og vansker for den amerikanske økonomien. Mer enn halvparten mener den estimerte milliarden med dollar som USA bruker på krigen hver uke bør krympes.

  Støtter aksjonen i Irak


  Likevel støtter fortsatt 61 prosent militæraksjonen i Irak. Bare 18 prosent tror en stabil, demokratisk regjering kommer til å bli etablert i Irak. Og bare 13 prosent mener arbeidet med å stabilisere landet og gjenopprette sikkerhet har gått bra etter 1. mai, da de store kamphandlingene ble erklært over.

  57 prosent mener Bush gjør en bedre jobb enn demokratene når det gjelder å overvinne terrorister.

  Det største skiftet i opinionen kommer imidlertid på helt andre saker. De fleste stemmegiverne mener nå at demokaratene i Kongressen har en bedre politikk på økonomi, skattekutt, helse, utdanning, miljø, energi og velferdsspørsmål.

  44 prosent sier at demokratene gjør en bedre jobb med å finne måter å stimulere økonomien på. 36 prosent mener Bush er best.

  Over 1000 respondenter over 18 år svarte på undersøkelsen i telefonintervjuene som ble gjennomført 21. og 22. august. Feilmarginen er på 3 prosent.

  Newsweek har lagt ut de samme spørsmålene på nett. Så langt har 8500 svart på undersøkelsen. Blant nettbrukerne er misnøyen med Bush mye større. For eksempel er 78 prosent misfornøyde med jobben Bush gjør som president. Bare 20 prosent av de som deltok i den opprinnelige undersøkelsen svarte det samme.

 • Les mer om undersøkelsen hos Newsweek.
<B>MISNØYE MED IRAK:</B> Bush mister oppslutning på grunn av Irak-krigen.
<B>LEI AV KRIGEN:</B> 7-år gamle Grace Robison er lei av krigen, og vil helst at far skal komme tilbake straks.