Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partiledermåling

Velgernes dom over partilederne. Målingen er krise for to av dem

Trygve Slagsvold Vedum er den beste partilederen, mener velgerne. Dårligst på partiledermålingen er Trine Skei Grande. Også for Ap-leder Jonas Gahr Støre er tallene nedslående.

Partilederdebatt i Arendal i 2018. Fra venstre Bjørnar Moxnes, Rødt, Unde Bastholm, MDG, Audun Lysbakken, SV, Trygve Slagsvold Vedum, Sp, Jonas Gahr Støre, Ap, Erna Solberg, Høyre, Siv Jensen, Frp, Trine Skei Grande, Venstre og Knut Arild Hareide, KrF. Hareide trakk seg som partileder i vinter, og Olaug Bollestad er nå fungerende leder. Velgerne mener Trygve Slagsold Vedum er den som per nå gjør best jobb som partileder, mens Trine Skei Grande er den som gjør det dårligst. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
Partilederdebatt i Arendal i 2018. Fra venstre Bjørnar Moxnes, Rødt, Unde Bastholm, MDG, Audun Lysbakken, SV, Trygve Slagsvold Vedum, Sp, Jonas Gahr Støre, Ap, Erna Solberg, Høyre, Siv Jensen, Frp, Trine Skei Grande, Venstre og Knut Arild Hareide, KrF. Hareide trakk seg som partileder i vinter, og Olaug Bollestad er nå fungerende leder. Velgerne mener Trygve Slagsold Vedum er den som per nå gjør best jobb som partileder, mens Trine Skei Grande er den som gjør det dårligst. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av Ipsos partiledermåling for februar. Mens 52 prosent av velgerne mener Vedum gjør en god jobb for Senterpartiet, mener bare 8 prosent at Grande gjør en god jobb for sitt parti.

Heller ikke Venstres egne velgerne er begeistret: 16 prosent av dem mener partilederen gjør en god jobb.

BEST I TEST: Trygve Slagsvold Vedum er den partilederen som gjør det best, viser partiledermålingen for februar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BEST I TEST: Trygve Slagsvold Vedum er den partilederen som gjør det best, viser partiledermålingen for februar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

I februar for ett år siden mente 23 prosent av alle spurte og 67 prosent av Venstre-velgerne at Grande gjør en god jobb.

- Dobbelt så mange mener Trine Skei Grande gjør en dårlig jobb nå sammenlignet med for to år siden. Blant Venstres egne velgere er også bildet ganske mørkt: 75 prosent svarte god jobb for to år siden, mot 16 prosent i dag, sier ansvarlig for meningsmålinger hos Ipsos, Mads Motrøen, til Dagbladet.

Vedum derimot står sterkt blant sine egne: Mellom 91 og 79 prosent av Sp-velgerne har siden februar 2018 vært godt fornøyd med Vedums jobb.

- Det er hyggelig og motiverende med slike tilbakemeldinger. Jeg legger vekt på å være tydelig og si hva jeg mener. Sps mantra er «nær folk». Som partileder har jeg også som rettesnor å være nær folk. Jeg er mye ute på kafeer og arbeidsplasser, og får «jording», sier Vedum.

Ap-lederen sliter

Målingen er heller ikke oppløftende for Jonas Gahr Støre: Bare 26 prosent av velgerne mener han gjør en god partilederjobb. Heller ikke egne velgere er fornøyde: 40 prosent mener Ap-lederen gjør en god jobb, 49 prosent mener han gjør det middels, men 8 prosent mener han gjør en dårlig jobb.

Målingen er tatt opp i perioden 18.- 20. februar, altså før bråket om Trond Giskes barvideo.

Støre har ligget lavt på partiledermålingen siden stortingsvalget. Til sammenligning mente 52 prosent av alle velgerne, og 78 prosent av Ap-velgerne, i mai 2017 at Støre gjør en god jobb som Ap-leder.

Jonas Gahr Støre skriver følgende på epost:

- Nå er det et halvt år til valget, og Arbeiderpartiet og jeg skal jobbe knallhardt for gode valg i kommuner og fylkesting. Når vi får vist velgerne at vi har politikk som vil gi sterkere fellesskap og motvirke forskjeller, som skolemat til alle elever og flere varme hender i eldreomsorgen, har jeg tro på at både denne typen målinger og partiets oppslutning vil øke fram mot valget.

Mindre populær Erna

Mens Erna Solberg har tronet øverst på velgernes partilederkåring i flere år, må hun denne måneden se seg slått av både Trygve Slagsvold Vedum og Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

48 prosent av velgerne mener Rødt-lederen gjør en god partilederjobb, mot 38 prosent på forrige partiledermåling i november. 91 prosent av egne velgere svarer «god jobb». (for øvrig mener 73 prosent av Venstre-velgerne at Moxnes gjør en god jobb)

KRITISK: Jonas Gahr Støre taper tillit i egne rekker, viser partimålingen Ipsos har gjort for Dagbladet i februar. Foto: Christien Roth Christensen/Dagbladet
KRITISK: Jonas Gahr Støre taper tillit i egne rekker, viser partimålingen Ipsos har gjort for Dagbladet i februar. Foto: Christien Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

46 prosent mener Erna Solberg gjør en god jobb som leder for Høyre, 37 prosent svarer middels, 12 prosent svarer dårlig. Blant Høyres velgere mener 85 prosent at Solberg gjør en god jobb. Solberg har likevel en fallende kurve. I flere år har mellom 60 og 70 prosent av velgerne ment at Solberg gjør en god jobb.

Kritisk for Støre

- Vurderingen av partiledere går opp og ned med oppslutningen. Likevel er noen partiledere er bedre likt enn partiets oppslutning skulle tilsi. Vedum får den beste vurderingen av velgerne, selv om Sp ikke har mer enn 13 prosent i februarmålingen vår. Vedum har også hatt denne posisjonen i ganske lang tid, sier Også for Moxnes har oppslutningen økt med vurderingen av hans jobb for Rødt, sier Mads Motrøen, ansvarlig for meningsmålinger hos Ipsos.

- Det mest interessante er likevel hvordan partiets egne velgere vurderer sin partileder, og om dette forandres uten at partiets oppslutning gjør det. Her er det tydelige trender for Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Begge har blitt dårligere vurdert av befolkningen som helhet gjennom de siste årene, men Høyre- velgernes vurdering av Solberg er like god som for to år siden.

For Støre ser det mørkere ut. Nesten en av 10 Ap-velgere mener Støre gjør en dårlig jobb. Andelen Ap-velgere som mener Støre gjør en god jobb har sunket fra 68 prosent til 40 prosent i samme periode. Dette er svært kritisk for Støre. En ting er å tape støtte i befolkningen, noe annet er å tape tillit i egne rekker, sier Motrøen.

Frp-leder Siv Jensen har fått mellom 34 og 44 prosent på «god jobb» siden 2016. I februar 2019 mener 37 prosent hun gjør en god jobb, 63 prosent av egne velgere.

Audun Lysbakken ligger rett bak, men står sterkere blant egne velgere enn Jensen. 35 prosent av alle de spurte mener han gjør en god partilederjobb, 83 prosent av egne velgere.

LEDERSKIFTE: Knut Arild Hareide var populær og scorer høyt som partileder i fjor høst. Olaug Bollestad har etter en måned som fungerende leder i KrF langt lavere tall. I midten Kjell Ingolf Ropstad, som trolig blir valgt til leder i april. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
LEDERSKIFTE: Knut Arild Hareide var populær og scorer høyt som partileder i fjor høst. Olaug Bollestad har etter en måned som fungerende leder i KrF langt lavere tall. I midten Kjell Ingolf Ropstad, som trolig blir valgt til leder i april. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Populær Hareide

KrF skiftet leder i vinter etter en dramatisk høst med åpen strid om veivalg. Så sent som i november i fjor, kort etter landsmøtet, svarte 41 prosent av alle velgere og 81 prosent av KrF-velgerne at Hareide gjør en god jobb som partileder. Etter at KrF valgte å gå inn i regjeringen, gikk Hareide av og Olaug Bollestad tok over som fungerende leder. 11 prosent av alle spurte og 42 prosent av KrF-velgerne mener hun gjør en god jobb som partileder.

16 prosent av velgerne mener Une Bastholm gjør en god jobb for Miljøpartiet De Grønne. Blant egne velgerne er svaret 68 prosent. Bastholm ble ikke målt i november. I august i fjor var tilsvarende tall 14 prosent og 71 prosent. For Rasmus Hansson i februar 2018 var tallene henholdsvis 17 prosent og 47 prosent.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!