<strong>NÅR IKKE GJENNOM:</strong> Jonas Gahr Støre faller på målingen over hvem velgerne mener er best egnet som statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog
NÅR IKKE GJENNOM: Jonas Gahr Støre faller på målingen over hvem velgerne mener er best egnet som statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Mørkt for Erna, mørkere for Jonas

Velgernes dom: Vil ikke ha Jonas som statsminister

Venstresiden surfer på en medgangsbølge, men det smitter ikke over på opposisjonens statsministerkandidat. Jonas Gahr Støre (Ap) blir stadig mer upopulær. Også Erna taper terreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venstresiden surfer på en medgangsbølge på meningsmålingene for tida. På Ipsos siste måling for Dagbladet var det et klart rødgrønt flertall.

Samtidig gikk regjeringspartiene tilbake med til sammen 2,9 prosentpoeng i mai. Størst var tilbakegangen for Høyre, som gikk fra 23,8 til 20,7 prosent.

Resultatet er mer enn en enkeltmåling, det er en trend, ifølge Ipsos.

- Dette er spesielt tydelig når vi ser på gjennomsnittsmålingene over tid, noe man i større grad bør fokusere på enn enkeltmålinger, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger hos Ipsos til Dagbladet.

Han påpeker at alle partiene på venstresiden i år har ligget over gjennomsnittet av alle målinger siden forrige stortingsvalg.

ULIKHET: Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på statsminister Erna Solbergs (H) svar i Stortinget i dag om at ulikhetene ikke har økt noe særlig i hennes tid. Video: Arnhild Aass Kristiansen / Jørgen Gilbrant Vis mer

Støre lite populær

Best som statsminister

«Uavhengig av ditt partivalg, hvilken politiker tror du ville egnet seg best i jobben som statsminister?»

*Erna Solberg 23 prosent (27 prosent ved forrige måling)

*Jonas Gahr Støre 13 prosent (15 prosent ved forrige måling)

*Trygve Slagsvold Vedum 5 prosent (3 prosent ved forrige måling)

*Jens Stoltenberg 5 prosent

* Sylvi Listhaug 3 prosent

* Siv Jensen 2 prosent

*Knut Arild Hareide 2 prosent

* Bjørnar Moxnes 2 prosent

* Audun Lysbakken 1prosent

* Torbjørn Røe Isaksen 1prosent

* Hadia Tajik 1prosent

* Vet ikke 37 prosent

* Andre 5 prosent

Ipsos for Dagbladet, 936 intervjuer, 27.-29.mai

Medvinden for venstresida har imidlertid ikke smittet over på opposisjonens statsministerkandidat.

- Samtidig som Ap gjør det relativt godt på meningsmålingene, så er det en tilsynelatende misnøye med partileder Jonas Gahr Støre, sier Motrøen.

Når velgerne blir spurt om hvilken politiker som er best egent som partileder svarer bare 13 prosent Støre.

Det er det laveste tallet som er registrert på Støre siden stortingsvalget i 2017.

- For Jonas Gahr Støre har trenden lenge vært negativ. For 2 år siden, altså før forrige Stortingsvalg, så var det 28 prosent som mente at han var best egnet til statsministerjobben. Tallet for Erna Solberg var 29 og de var derfor jevnstor, og de hadde begge støtte av 60 prosent av egne velgere, sier Ipsos-analytikeren.

Blant hans egne velgere er det 39 prosent som peker på Ap-lederen, mot 44 i november og 35 i februar.

- Ap har fortsatt en del å gå på, og det er selvsagt hyggeligere med gode tall på slike målinger. Jeg opplever god støtte og tar tallene som en tydelig melding om å stå på, både jeg og det laget jeg leder, sier Jonas Gahr Støre selv i en skriftlig kommentar via sin kommunikasjonsavdeling.

- Enkeltsaker som bompenger har stor oppmerksomhet for tiden og protesten rammer nok de større partiene. Samtidig har vi et godt landsmøte bak oss med stor støtte til å jobbe for mindre ulikhet og sterkere fellesskap. På veien mot 2021 viser målingene et klart flertall for regjeringsskifte. Det gir motivasjon til å stå på for Arbeiderpartiet, sier Støre videre.

Bunnmåling for Erna

Men også Erna Solberg gjør det rekorddårlig.

Bare 23 prosent av de spurte mener Erna Solberg er den politikeren som er best egnet som statsminister.

Selv om hun fortsatt er den flest peker som som best egnet, er det bare så vidt over oppslutningen til Høyre, og den laveste målingen for Erna Solberg under hennes tid som statsminister.

I februar var tallet 27 prosent, mens det var på 40 prosent i februar 2018.

Blant hennes egne velgere er det bare 60 prosents som mener hun er den best egnede statsministeren, ned fra 64 prosent forrige måling.

BUET UT: Statsminister Erna Solberg fikk ikke applaus fra klimastreikende ungdom utenfor Stortinget. Reporter: Mats Rønning. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

I undersøkelsen har velgerne også blitt spurt om hva de synes om jobben hun gjør som statsminster. Her har Erna Solberg scoret godt helt siden hun ble valgt, men nå er målingene tilbake på nivået med de lavest registrerte hittil.

36 prosent mener at hun gjør en god jobb som statsminister, mens 17 prosent synes at hun gjør en dårlig jobb. 42 synes jobben hun gjør er middels.

- Selv om denne målingen viser en nedgang er det likevel hyggelig at tallene viser at mange mener vi styrer landet trygt og har løsninger på små og store hverdagsproblemer, sier statsminister Erna Solberg om dette.

- Meningsmålingene svinger mellom valg og i løpet av en stortingsperiode. Vi skal jobbe hver dag for å fortjene velgernes tillit. Denne målingen viser at vi har en jobb å gjøre. Vi skal bruke valgkampen godt til å vise frem Høyres politikk i kommuner og fylker, sier hun.

Velgerne usikreat

At de to rivalene begge gjør det svakt, betyr ikke at det er andre som nå puster dem i nakken.

- Et interessant trekk er at vurderingen av både Støre og Solberg går nedover samtidig, uten at det er noen vesentlig økning vurderingen av andre kandidater. Snarere ser vi at stadig flere oppgir at de ikke vet hvem som ville gjort den beste jobben som statsminister. Hele 37 prosent oppgir å ikke kunne svare på dette spørsmålet i mai, noe som er langt høyere enn det har vært gjennom hele den blå regjeringsperioden.

Trygve Slagsvold Vedum går noe fram, men bare 5 prosent mener fortsatt at han er den best egnede statsministeren.

Også Jens Stoltenberg, som jevnlig nevnes selv om han snart går inn i sin tredje periode som generalsekretær i Nato, foretrekkes av 5 prosent av de spurte.

SENTERPARTIETS LANDSMØTE: Trygve Slagsvold Vedum ble svært personlig i sin åpningstale. Video: Senterpartiet/Triple M. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Tilleggsprobem for Støre

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning synes det er påfallende hvor delt velgerne er i synet på Støre og Erna Solberg.

- Dette er en polarisering som ikke har vært så tydelig før. Solberg får støtte fra sine egne velgere og fra Frp, men ikke fra opposisjonens velgere. Den brede støtten hun hadde tidligere er ikke så sterk. Denne målingen kan tyde på at hun blir oppfattet mer som en partipolitiker og representant for høyresiden, mener han.

- Støre har i tillegg et problem med at han også har begrenset støtte fra sine egne velgere, påpeker Bergh.

- Det er en utfordring for venstresiden. De går samlet fram, men de mindre partiene som også delvis er i opposisjon til Ap går fram, som Rødt og MDG. Hvis de siden skal danne en koalisjon, kan det bli vanskelig.

- Begynner Støre å bli et problem for Ap?

- Han har i alle fall et problem som ikke Solberg har. Det er også en utfordring for Støre at Ap ikke er samlet bak sin leder på samme måte som Erna Solberg. Det er en utfordring Ap må gjøre noe med, delvis fram mot kommunevalget, men særlig fram mot Stortingsvalget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer