Velgervandringene fortsetter

Oslo (NTB): Hele 43 prosent av velgerne, inkludert hjemmesitterne, skiftet standpunkt mellom stortingsvalgene i 1993 og 1997, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av dem som stemte ved begge valgene, var velgerne til Sosialistisk Venstreparti (SV) minst trofaste, mens Kristelig Folkeparti (KrF) hadde den høyeste andelen av stabile velgere. Om lag hver femte Senterparti-velger i 1993 stemte på KrF i 1997.

Velgerskiftningene fra 1993 til 1997 bekrefter inntrykket av at norsk politikk er inne i en meget ustabil periode sammenlignet med tiden fram mot 1985. Den høyeste velgerskiftningen noen gang var i perioden fra 1989 til 1993, med 44 prosent.

Interessant

SSB finner det interessant at velgerskiftningene ikke fortsetter å øke, verken i forhold til perioden fra 1993 til 1995 (fylkestingsvalget), eller i forhold til perioden 1995 til 1997.

Når hjemmesitterne holdes utenfor var det 33 prosent som skiftet parti mellom 1993 og 1997. Det er omtrent på samme nivå som i foregående periode.

KrF hadde den høyeste andel av stabile velgere i forhold til forrige stortingsvalg, med 82 prosent. Den absolutt laveste stabilitet finnes blant de tidligere velgerne til Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp), med henholdsvis 33 og 39 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer