Velkommen, Bill!

Mens Bill Clinton landet i Tel Aviv i går, forberedte israelere og palestinere velkomsten. Under velkomstskiltene i de palestinske områdene haglet stein og gummikledde stålkuler. Forventningene før presidentbesøket er store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Betlehem demonstrerte palestinere og krevde at palestinske fanger i israelske fengsel måtte frigis. Ifølge Wye-avtalen skal 750 palestinske fanger settes fri.

Demonstrantene kastet steiner, og de israelske soldatene skjøt tilbake med gummikuler. Fem palestinere skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

Ved den jødiske bosettingen Beit-El regnet det også med stein og kuler. Fem palestinere ble skadd. En israelsk soldat ble skadd da han ble truffet av en stein under opptøyer sør for Betlehem

Minst fire palestinere er blitt drept og flere hundre skadd i løpet av tre uker med nærmest uavbrutte sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater.

Flere hundre palestinere demonstrerte lørdag i Gaza nær stedet der president Clinton skal oppholde seg når han etter planen besøker området i morgen.

- Clinton, befri våre fanger, var et av kravene.

Over veien inn til Betlehem hang et skilt med påskriften «Bill Clinton: Velkommen til Palestina», en klar påminnelse om at palestinerne håper å kunne erklære området som en selvstendig stat innen mai.

Problemer hjemme

Clintons besøk skulle i utgangspunktet være en feiring av Wye-avtalen som ble inngått i oktober. Nå blir oppgaven for den amerikanske presidenten i stedet å prøve å redde fredsprosessen.

Med seg i bagasjen har Clinton nok av hjemlige problemer. Justiskomiteen i Representantenes hus vedtok i går og i forgårs fire anklagepunkter mot presidenten i forbindelse med Monica Lewinsky-saken. Clinton er nå enda nærmere en riksrettssak i Senatet. Vedtaket fra justiskomiteen er sterkere i ordbruken enn vedtaket som rammet Richard Nixon for 24 år siden etter Watergate-skandalen.