- Velkommen etter, Hadia

Mette Hanekamhaug fremmet forslag om hijab-forbud i barneskolen i 2010.

PROVOSERT: Mette Hanekamhaug sier til Dagbladet at hun ble provosert da hun hørte Hadia Tajiks utspill om å forby hijab i barneskolen. Årsaken er at Hanekamhaug selv fremmet et slikt forslag for fem år siden, og at Tajik da stemte imot, forteller hun. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PROVOSERT: Mette Hanekamhaug sier til Dagbladet at hun ble provosert da hun hørte Hadia Tajiks utspill om å forby hijab i barneskolen. Årsaken er at Hanekamhaug selv fremmet et slikt forslag for fem år siden, og at Tajik da stemte imot, forteller hun. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Aftenposten i dag sier Ap-nestleder Hadia Tajik at hijab bør forbys på norske barneskoler.

Utsagnet har blitt møtt med reaksjoner, og nå også fra politiske motstandere som i lengre tid har ment det samme:

Mette Hanekamhaug (Frp), fremmet nemlig selv et forslag i Stortinget i 2010 om totalforbud av hijab i barneskolen. Til Dagbladet sier hun at hun synes det er merkelig at Tajik nå kommer med samme utspill. 

- Da jeg fremmet forslaget stemte Tajik imot. Jeg stiller spørsmålstegn ved hvorfor hun gjorde det. Var det bare fordi forslaget kom fra Frp?, sier Hanekamhaug til Dagbladet.

- Velkommen etter - Eller var det slik at hun trengte fem år for å ta til fornuft?, fortsetter hun.

- Eller er dette bare et forsøk på å skåre billige politiske poeng?, sier Frp-politikeren.

- Uansett så er det positivt at hun nå har endret mening. Det er, som fjellvettreglene sier, aldri for seint å snu. Jeg vil si «velkommen etter, Tajik», sier Hanekamhaug.

- Hvorfor mener du at hijab bør forbys i barneskolen?

- Tadjik har brukt samme argumentasjon som meg. Jeg mener hijab fører til en seksualisering av små barn. Mye av årsaken til at kvinner bruker hijab, er at det skal hindre dem i å friste mannen. Å ikle et barn et slikt plagg bidrar da til en seksualisering av dem, sier Hanekamhaug.

-Likeverdig grunnlag Venstre-politiker Iselin Nybø, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget sier til Dagbladet at dersom man skulle ha nedlagt forbud mot hijab, så måtte man også forby andre seksualiserende plagg, som topper eller miniskjørt.

Det mener Hanekamhaug er feil.

- Det blir for enkelt å sammenligne på den måten, det blir en parallell som ikke stemmer, sier hun.

- I mange kulturer blir hijab, niqab og burka ansett som kvinneundertrykkende, og noe som bidrar til å nekte kvinner å gå kledd som de selv vil. Jeg mener det er prinsipielt viktig at skolen er en arena der barn kan møtes på et likeverdig grunnlag, der ikke hudfarge, opprinnelse eller religion skal skape et kunstig skille. Skolen skal fremme intregering, ikke segregering, sier Hanekamhaug.      

VIL FORBY HIJAB: Hadia Tajik vil forby hijab i barneskolen, fordi hun mener det er et seksualiserende hodeplagg.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL FORBY HIJAB: Hadia Tajik vil forby hijab i barneskolen, fordi hun mener det er et seksualiserende hodeplagg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer