POLITISK LATSKAP: - Etter å ha nedprioritert bruk av lønnstilskudd da de satt i regjering, har de nå blitt enige med oss i at lønnstilskudd er viktig. Det er ikke spesielt imponerende. Noen vil kalle det politisk latskap, sier Høyre-representant Stefan Heggelund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POLITISK LATSKAP: - Etter å ha nedprioritert bruk av lønnstilskudd da de satt i regjering, har de nå blitt enige med oss i at lønnstilskudd er viktig. Det er ikke spesielt imponerende. Noen vil kalle det politisk latskap, sier Høyre-representant Stefan Heggelund. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Velkommen etter, Jonas

- Men politisk latskap at Ap ikke har prioritert lønnstilskudd tidligere, mener Høyre. - Billig retorikk, svarer Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap mener det nå trengs en storsatsing på bruk av lønnstilskudd til bedrifter for å få unge, folk som har mistet jobben og flyktninger inn i arbeidsmarkedet.

I et intervju med Dagbladet sier Ap-leder Jonas Gahr Støre at arbeidsavklaringspenger og dagpenger bør brukes til å gi lønnstilskudd til arbeidsgivere som tar ledige inn i arbeid, istedenfor at de skal gå på passive trygdeytelser.
Høyre-representant i arbeids- og sosialkomiteen, Stefan Heggelund, er ikke imponert.

-  Sviktet i regjering - Jo flere som støtter bruk av lønnstilskudd, jo bedre. Lønnstilskudd er et viktig tiltak. Forskningen viser at det er et viktig bidrag for å hjelpe folk utenfor tilbake til arbeid.

Men det som har skjedd her er følgende: Etter å ha nedprioritert lønnstilskudd da de satt i regjering, er Ap blitt enige med oss om at lønnstilskudd er viktig.
Nå prøver de av taktiske grunner å skape konflikt om noe de er kommet etter oss på. Et spennende opptrinn, men ikke spesielt imponerende. Noen vil kalle det politisk latskap. Ap mangler substans i kritikken av oss, sier Heggelund til Dagbladet.

Ap's feilgrep - Det er fint hvis Støre plutselig er blitt opptatt av passivt trygdemottak. Vi har en systemfeil i det norske trygdesystemet som gjør at mange ufrivillig blir passive trygdemottagere og havner lenger utenfor arbeidslivet.

Vi gikk til valg på å gjøre noe med dette, og har begynt arbeidet gjennom et forenklet tiltakssystem i Nav, aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere, økt satsing på lønnstilskudd og lavere terskler til arbeid, for å nevne noe.

-  Noe av systemsvikten lå i velferdssystemet fra før, andre ting kom med de rødgrønnes implementering av Nav-reformen. Men det er fint hvis Støre nå ønsker å ta ansvar for Ap' s feilgrep. Det er nye takter fra ham.

- I sin bok «I bevegelse» avviste han i stor grad problemstillingen om utenforskap i Norge. Han er vel i bevegelse. Dette kan han rette på i sin neste bok, del to av det som forhåpentligvis blir en trilogi, sier Heggelund.

Ap avviser Arbeiderpartiet er ikke enige i at dette er noe de prioriterte i regjering.

- Heggelund sine påstander er selvsagt helt feil. Vi anbefalte mer bruk av lønnstilskudd da vi satt i regjering, og bygger videre på det nå, fordi vi ser at det har god effekt. Dette varslet vi for eksempel i vår stortingsmelding «Flere i arbeid», som H/Frp-regjeringen dessverre trakk tilbake, sier Fredric Holen Bjørdal (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen.

Bjørdal kaller utspillet fra Heggelund for billig retorikk.

- Heggelund bruker billig retorikk for å tåkelegge debatten og få fokuset bort fra egen manglande politikk for å få folk i jobb. Så lenge Hegglund representerer et parti som har en regjering med en arbeidsminister som ikke mener det er krise når 135 000 er arbeidsløse og en integreringsminister som ikke er synlig opptatt av integrering, er det ikke rart han er mer opptatt av det politiske spillet enn å finne løsninger på de utfordringene vi står overfor, sier han, og fortsetter:

- Har sovet på vakt - Etter tre år med Høyre og Frp-regjering har Norge det høyeste antall arbeidsledige som noensinne er målt. De har sovet på sin vakt og var utilbørlig sent ute med tiltak da ledigheten begynte å stige. Selv Carl I. Hagen har påpekt at Høyre og FrP har gjort for lite for sent.