Velkommen hit!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NETTDEBATTEN HAR i flere år allerede vært en vital arena for demokratisk, åpen samfunnsdebatt – eller en kloakk av usignerte ytringer uten mål og mening. Hvilken variant som er riktig, avhenger av hvem du spør.

Mange av dem som har trivdes best i den papirbaserte offentligheten har rynket på nesa over nettordskiftet på grunn av anonymiteten, den manglende oversikten og den manglende strukturen.

Mange av nettdebattantene opplever papiravisenes diskusjonsfora som offisiøse, preget av for stor respekt for autoriteter og av en grunntanke om at noen stemmer pr. definisjon er bedre enn andre.

Vår nye debattsatsing har ingen fasitsvar på hvordan diskusjonene om samfunnet vi lever i skal foregå. Men vi har laget et nytt sted, som vi håper smelter sammen noe av det beste fra papir- og nett-tradisjonen. Å utvide det demokratiske rommet gjennom debatt har lenge vært blant Dagbladets viktigste oppgaver. Med den nye satsinga er landets viktigste debattorgan blitt enda bedre.

Dagbladet.no har allerede et av verdens mest sofistikerte systemer for leserkommentarer på artikler. Nå integrerer vi det også i kommentar- og debattstoffet fra Dagbladets nett- og papirutgaver. Vi har ikke villet blokkere vår nye debattsatsing på nett for anonyme innlegg – fordi åpenheten og spontaniteten som ligger i de kjappe, anonyme kommentarene ikke kan erstattes med noe som er helt likt papirdebatten. Men vi oppfordrer folk til å bruke fullt navn, og prioriterer innlegg inder fullt navn på sida – ut fra en tanke om at ytringer som har en avsender står stødigere og veier tyngre når beslutninger i samfunnet skal tas.

De nye debattsidene på nett og papir skal være uomgjengelige både for folk med makt, for dem som synes de burde ha mer innflytelse enn de har – og for dem som bare har noe å si. Den nye nettsatsninga vil være et enkelt sted å starte nye debatter – ved å bruke kommentarfeltet til å sende innlegg til redaksjonen.

Dagbladet.no/debatt kommer også til å bli et sted der avisas faste kommentatorer – både fra papir- og nettredaksjonen – har egne profiler med åpne arkiver. Vi vil ha kommentarer, kritikk og saftige innspill, for å åpne for en helt annen type dialog med leserne enn noen annen norsk avis har gjort tidligere. På sikt kommer vi til å innføre egne leserprofilsider med arkiv over tidligere innlegg, interaktive debattarrangementer, og liveoverføringer av debattarrangementer med høy temperatur.

Det du ser i dag er bare dagbladet.no/debatt versjon 1.0, kan du si. Vi synes det er bra, og det skal bli bedre.

Vi håper mange som har vært fremmede for å delta i nettdebattene finner et rom som fungerer for dem her på dagbladet.no/debatt. Og vi håper de som har preget nettoffentligheten hittil vil hjelpe oss å utvikle sida vår – sammen kan vi lage Norges viktigste rom for diskusjon.