IRAK-KRIGEN OVER: Tross skarpe protester fra republikanere, som frykter at at Iraks sikkerhetssituasjon ikke er tilstrekkelig stabil, satte president Barack Obama punktum for krigføringen ved å hilse soldatene ved Fort Bragg i North Carolina med to ord: «Velkommen hjem». Foto: Davis Turner/AFP
IRAK-KRIGEN OVER: Tross skarpe protester fra republikanere, som frykter at at Iraks sikkerhetssituasjon ikke er tilstrekkelig stabil, satte president Barack Obama punktum for krigføringen ved å hilse soldatene ved Fort Bragg i North Carolina med to ord: «Velkommen hjem». Foto: Davis Turner/AFPVis mer

- Velkommen hjem

Barack Obama markerte slutten på krigen som har kostet 1 000 000 000 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ventet at de siste amerikanske soldatene vil reise fra Irak innen få dager.

I en tale i går kveld markerte Barack Obama den endelige slutten på krigen han arvet som president, og som han før han ble president, kalte «dum».

At Obama i det hele tatt ble president, skyldes delvis hans motstand mot Irak-krigen, ifølge BBC.

Tross skarpe protester fra republikanere, som frykter at at Iraks sikkerhetssituasjon ikke er tilstrekkelig stabil, satte presidenten punktum for krigføringen ved å hilse soldatene ved Fort Bragg i North Carolina med to ord: «Velkommen hjem».

Holder valgløfte I onsdagens tale, hyllet Obama motet til de amerikanske troppene gjennom en ni år lang konflikt. Samtidig har han store deler av den amerikanske befolkningen i ryggen når han henter styrkene hjem.

I oktober annonserte Obama at de amerikanske styrkene skulle være ute av Irak innen utgangen av 2011. Det er i tråd med løftet han ga i presidentvalgkampen i 2008.

Og Obama øker forspranget på de aktuelle republikanske kandidatene før presidentvalget i 2012.

Ifølge en meningsmåling gjort av Reuters/Ipsos har Obamas ledelse over republikaneren Mitt Romney økt fra 1 prosentpoeng i november til 8 prosentpoeng. Over Newt Gingrich leder han med 13 prosentpoeng.

Ifølge målingen er oppslutningen om ham relativt uendret siden begynnelsen av året. 47 prosent synes stadig han gjør en god jobb.

Sviktende popularitet Samtidig viser en annen måling for ABC og Washington Post at oppslutningen om Obama har sunket til et nytt lavmål, selv om oppslutningen om Gingrich er enda dårligere.

Målingen viser at 49 prosent synes Obama gjør en dårlig jobb, mens 48 prosent ser positivt på ham. Det er første gang de misfornøyde er flere enn de fornøyde på ABC-målingen.

Men 75 prosent av amerikanerne mener altså at det er rett å avslutte Irak-krigen.

Løgn, død og dollar De siste kampstyrkene ble hentet hjem i august i fjor. På det meste var 170 000 amerikanske soldater utstasjonert i Irak. I dag, og da altså i noen få dager til, er det bare 5500 igjen.

Nær halvannen million amerikanske soldater har tjenestegjort i Irak. 4500 har mistet livet i tjeneste, og 30 000 har blitt skadet.

- Men de tallene forteller ikke hele historien om Irak. Alt de amerikanske styrkene har gjort i Irak har ledet oss fram til dette suksessfulle øyeblikket, sa Obama.

Samtidig er det flere tall må med når historien om Irak-krigen skrives.

Om lag 100 000 irakere har mistet livet de siste ni årene, inkluderte mannen USA gikk inn for å ta: Iraks tidligere president Saddam Hussein.

Konflikten, som ble innledet av tidligere president George W. Bush, ble sterkt kritisert etter at masseødeleggelsesvåpnene Bush-administrasjonen hardnakket hevdet at Saddam Hussein satt på, i virkeligheten ikke eksisterte.

Og når det økonomiske krigsregnskapet skal gjøres opp, viser det at amerikanerne har brukt én billion kroner på Irak-krigen.

Frykter Iran President Obama var klar på at krigen har vært kontroversiell, og at den har vært langt fra perfekt.

- Vi etterlater oss likevel et selvstendig og stabilt Irak, med en representativ, folkevalgt regjering, sa han.

Likevel er det uro i Washington omver situasjonen i Irak. Flere mener at landet mangler tilstrekkelige politiske strukturer, og stiller spørsmål om hvorvidt Irak er i stand til å forsvare sine grenser.

Det fryktes blant annet at Iran vil forsøke å øve innflytelse over nabolandet.