- Velkommen hjem!

SØRUMSAND (Dagbladet): Etter tre rolige dager på forsvarer Cato Schiøtz' Øvre Bollerud gård kom ekteparet Orderud i går tilbake til hjembygda. Det ble et tårevått gjensyn med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i går 171 dager siden Per Kristian og Veronica Orderud kjørte til Fet og Rælingen lensmannskontor. Ekteparet trodde de skulle i nye avhør, men ble i stedet pågrepet og siktet for trippeldrapet på Sørumsand. Etter fem og en halv måned i varetekt ble de løslatt av lagmannsretten på mandag.

I går ettermiddag kom de hjem til et nyvasket våningshus. Mamma Bodil Kirkemo og andre slektninger hadde ryddet opp etter politiets mange ransakinger. I løpet av en kort og velregissert fotoseanse sa ikke ekteparet et eneste ord til pressen.

- Nå vil Per Kristian og Veronica være i fred, og det håper jeg pressen respekterer, sier Veronicas forsvarer, Frode Sulland.

Gledestårer

Per Kristian Orderud og forsvarer Cato Schiøtz er begge medlemmer av Norges Bondelag. Schiøtz har delvis vokst opp på Øvre Bollerud gård ved Biri og Mjøsa. Etter løslatelsen mandag ettermiddag stilte forsvareren sin gård til rådighet for det trippeldrapssiktede ekteparet. Mandag kveld feiret de løslatelsen med vin og tacos - sammen med forsvarerne Schiøtz og Frode Sulland.

- Ekteparet har tatt det svært rolig i løpet av de tre første dagene i frihet. De har gått lange turer. I tillegg har de vært på Lillehammer, sier Schiøtz til Dagbladet.

Veronica og Per Kristian, som for øvrig var nyklippet for anledningen, gikk smilende forbi pressekorpset og inn i varmen. De ble møtt av Bodil Kirkemo og andre slektninger. Verken Per Kristian eller Veronica klarte å holde tårene tilbake. Møtet med hjemstedet og slektningene ble en sterk opplevelse. I et opplyst kjøkken klemte ekteparet sine nærmeste, med advokater og presse som tilskuere i mørket på utsiden.

Familiekos

Per Kristian har i lang tid bekymret seg for driften av gården. Forsvarer Cato Schiøtz har ved flere anledninger argumentert i retten for at hele gårdsdriften sto på spill dersom ikke Per Kristian slapp ut av varetekt.

Nå kan odelsgutten igjen konsentrere seg om å forpakte Orderud gård - etter fem og en halv måned i en liten celle i Hamar kretsfengsel. Men først ble det familiekos bare noen få hundre meter unna kårboligen der Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble drept natt til 22. mai.

GJENSYNSGLEDE: Familie og venner tok hjertelig imot Per Kristian og Veronica Orderud da de kom hjem i går. Moren til Veronica og Kristin Kirkemo, Bodil, i midten.