Velkommen, Rød-Larsen

Et kor av regjeringsmedlemmer har gitt sin tilslutning og bestemt seg for ikke å samarbeide med FN-utsendingen som tidligere uttalte seg om inntrykkene fra flyktningleiren i Jenin. Hva kan være mer passende enn å skrive et brev til støtte for Rød-Larsen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Min sympati går umiddelbart til alle dem som Ariel Sharon kaller fiender. Beklageligvis har jeg ikke Rød-Larsens adresse. Så jeg kontakter Utenriksdepartementet i Jerusalem og spør om de har faksnummeret hans.

- Han er i Beirut akkurat nå, opplyser en vennlig ansatt.

- Jeg vet det. Men han kommer jo snart tilbake, lyder mitt svar.

- Vel, vi tror kanskje ikke at han kommer med det første, sier hun og spør hva jeg skal med faksnummeret. Når hun hører forklaringen min, nøler hun. Antakeligvis er hun redd for at jeg tar opp samtalen på bånd.

Etter en liten stund svarer hun tørt:

- Send brevet til generalsekretæren i New York.

Og legger på røret.

Terje Rød-Larsen er blitt en alvorlig trussel mot staten Israel. Han har sagt noe de fleste israelere nekter å innrømme, nemlig sannheten: at alvorlige krigsforbrytelser har blitt utført i Jenin.

Menneskerettighetsorganisasjoner har daglig rapportert om forbrytelsene: Drap på uskyldige mennesker, hindring av medisinsk hjelp til sårede, ødelegging av hus, veier, samt stans i mat- og vannforsyninger. Israelske media har stadig vekk ignorert slike rapporter. De fleste israelere tror fremdeles på hærens talsmann. Han stilte opp på fjernsyn og forsvarte at sentrum av flyktningleiren i Jenin ble ødelagt som følge av harde kamper.

Jeg har på følelsen at sannheten om Jenin vil bli avslørt raskere enn Sharon tror. Soldater som deltok i disse kampene kommer hjem. De snakker. Leger og journalister, som til slutt ble gitt adgang til leiren, vil videreformidle grusomme bevis.

Hva kan vi lære av kampen om Jenin? At den må tjene som en klar advarsel til alle israelere. At hva som enn skjedde der, så vil det bare være begynnelsen. De neste kampene kommer til å bli enda mer forferdelige. Flere uskyldige mennesker vil bli drept uten nåde. Flere grusomheter vil bli begått.

Er alt dette uunngåelig? Nei. Vi kan unngå slike grusomheter dersom vi lærer å kjenne sannheten om Jenin. Om vi innrømmer at vi ikke har oppnådd noe der - på tross av alt det forferdelige som skjedde.

Vi kommer ikke til å oppnå noe som helst i noen av de andre byene på Vestbredden og Gazastripen heller.

Grusomhetene kan unngås dersom mennesker som Terje Rød-Larsen snakker til oss og gjentar sannheten hver eneste dag til den blir en del av oss.

Velkommen, herr Rød-Larsen, kom snart tilbake.