Kommunesammenslåing: Bildet viser de idylliske omgivelsene som omgir Solbergfoss kraftstasjon ved Glomma, som ligger ved grensa mellom de snart sammenslåtte kommunene Askim og Spydeberg i Østfold. En 15 minutters  kjøretur unna finner man stedet Hurrahølet. Foto: Øystein Søbye / NN / Samfoto / NTB Scanpix
Kommunesammenslåing: Bildet viser de idylliske omgivelsene som omgir Solbergfoss kraftstasjon ved Glomma, som ligger ved grensa mellom de snart sammenslåtte kommunene Askim og Spydeberg i Østfold. En 15 minutters  kjøretur unna finner man stedet Hurrahølet. Foto: Øystein Søbye / NN / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Kommunereformen:

Velkommen til Hurrahølet

Det meste er tilrettelagt for en heftig krangel når 47 nye kommuner skal få navn. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Politikerne har bestemt seg og det nye Norges-kartet er så godt som tegnet opp. Nå skal lokalavisredaktører, politikere og innbyggere si sin mening om hva Norges 47 nye kommuner skal hete.

- Stakkars folk. Det kommer til å bli forferdelig vanskelig, sier Tom Schmidt til Dagbladet.

Forberedt på krangel

Professor Tom Schmidt. Foto: UiO
Professor Tom Schmidt. Foto: UiO Vis mer

Schmidt, som er professor i navneforskning ved Universitetet i Oslo, forklarer at det meste ligger til rette for en heftig krangel når de gamle kommunene skal enes om nye navn.

- Dersom man bruker navnet til én av kommunene, så vil de andre fly i taket av sinne, sier han.

Schmidt har likevel troen på at det er mulig å enes om et nytt kommunenavn uten at innbyggerne flyr i strupen på hverandre.

- De nye kommunene bør lete etter et gammelt historisk navn, som har en viss betydning i regionen. Denne jobben må lokalhistorikerne hjelpe til med. Samtidig er det viktig at navnene skrives på en fornuftig måte, sier han og viser til «Norsk lov om stedsnavn» som legger en rekke føringer for de nye kommunenavnene.

- Det blir for dumt

Det er med andre ord ikke bare å slenge ut et forslag, som for eksempel Hurrahølet kommune. Eller?

Nettopp det ble faktisk gjort i Smaalenenes Avis i april i år, som et av flere forslag til navnet på den nye storkommunen bestående av Spydeberg og Eidsberg som, mot sin vilje, blir slått sammen med Hobøl, Askim og Trøgstad.

- Nei, det egner seg ikke. Det blir bare for dumt, sier Schmidt om å bruke navnet som faktisk er et legitimt stedsnavn i Askim kommune. Men i lys av andre mer eller mindre seriøse forslag på kommunenavn understreker Schmidt at man ikke bør konstruere nye stedsnavn.

- Storebror bestemmer

Et annet alternativ han viser til er å bruke navnet på den største byen i kommunen, som for eksempel Lillestrøm i den nye kommunen som skal bestå av Skedsmo, Sørum og Fet.

- Det er en viss tradisjon for det. Det er gjort i blant annet Sarpsborg og Fredrikstad tidligere. Men det er som regel den største gutten i klassen som bestemmer, så om man skulle slått sammen Oslo og Bærum så ville navnet blitt Oslo.