Velkommen til konspirasjons- konkurransen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire jentene, de må ha vært 13-14 år, omringet et avisstativ foran kiosken på Majorstua T-banestasjon rett før middagsrushet i går. De diskuterte litt fram og tilbake, før den ene skar igjennom.

«Han er sikkert ikke død, han har bare gjemt seg unna for å slippe å betale gjelda».

Eller sagt på en annen måte: velkommen til konspirasjonskonkurransen rundt Michael Jacksons død.

Det er en tullete, uunngåelig og farlig fristende øvelse ved enhver popstjerne eller megakjendis’ brå bortgang. Var det Courtney Love som skjøt Kurt Cobain? Ble Elvis bare «tatt av plakaten» for å kunne jobbe videre som hemmelig agent? Ble prinsesse Diana drept fordi hun var gravid?

Man trenger ikke engang være død for å bli utsatt for det samme. Jacksons to ganger duettpartner Paul McCartney («The Girl Is Mine» og «Say Say Say») skal jo etter sigende ha omkommet i en trafikkulykke allerede i 1966, midt under innspillingen av «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» og blitt erstattet av en lookalike. Som i sin tur står på mistenktlista sammen med Yoko Ono og FBI over hvem som egentlig sto bak drapet på John Lennon i New York i 1980. Slik går nå dagene.

Hvorfor dette voldsomme behovet for å finne en dypere årsakssammenheng bak stjernedødsfall? Er det fordi vi egentlig ikke ønsker å gi slipp på dem? Som Espen Eckbo sa om Jackson i går: «Håper obduksjonen viser at han ikke er død».

Eller er det fordi konspirasjonsteorier kanaliserer alskens oppdemmet og politisk ukorrekt slagg som har tårnet seg opp gjennom årelang fascinasjon og/eller paranoia?

En virkelig god konspirasjon, like mye som den gjerne er et produkt av fri fantasi, preges av et vesentlig nivå av sannsynlighet. Hvilket gjør dem forutsigbare og ikke nødvendigvis oppsiktsvekkende, selv om de fortsatt kan være spektakulære.

Indisiene som vil kretse rundt Jackson-dødsfallet er akkurat av denne typen.

Hva ligger bak et «hjerteinfarkt»? Hvis det var en overdose av noe, var det Jackson selv som tok den? Eller sto noen andre bak? Livlegen? Manageren? Bubbles?

Og hvorfor? Fordi Jacko ikke ville orke å gjennomføre serien med comebackkonserter i London? Eller fordi det ikke kom til å bli bra nok?

Herfra til jentene på Majorstua T-banestasjon og deres teori, er det bare et kort tankesprang. Eller kanskje han ikke har gjemt seg med pengene, men heller med kreditorene?

Pengene fra serien med 50 utsolgte konserter i Londons O2-arena (antall solgte billetter er ca. 750 000) kommer godt med i gjeldssanering for en mann med et forbruk som fikk Elton John til å framstå som en nøysom sunnmøring. At noen kan ønske å fake sin død for dette, er jo helt opplagt: En død mann bruker tross alt mye mindre penger enn en levende mann.

Men mest av alt håper vi selvsagt at Michael Jackson nå sitter på skjult adresse og tar en velfortjent drink med sin ekssvigerfar Elvis og den egentlige Paul McCartney, mens prinsesse Diana ligger og soler seg ved siden av.

ET phone home.