- Velkommen til Norge

Da nyheten om at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ble sluppet fri fra husarrest kom i går, satte statsminister Kjell Magne Bondevik seg umiddelbart til skrivebordet og sendte henne en invitasjon til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik gleder seg til å snakke med henne på telefon om få dager. Men han regner ikke med at hun tør reise ut fra Burma før militærregimet viser at de mener alvor med frigivelsen av henne.

- Vi må få litt mer klarhet i forholdene, men vi vil påvirke regimet så mye vi kan, sier Bondevik.

Møtte hverandre

Han håper at han får oppleve at Aung San Suu Kyi kommer til Oslo og holder sitt nobelforedrag i hans statsministertid. Da hun fikk fredsprisen i 1991, var det hennes to sønner, Alexander og Kim, og mannen Michel Aris som mottok prisen.

- Jeg har sendt Aung San Suu Kyi et gratulasjonsbrev, der jeg også inviterer henne til Norge, sier Bondevik.

- Da jeg møtte henne i Rangoon i 1997, uttrykte hun et sterkt ønske om å komme hit for å holde sitt nobelforedrag, og hun er hjertelig velkommen når hun mener tidspunktet måtte være inne for det.

Turistvisum

- Jeg reiste til Burma på turistvisum i 1997 og fikk møte henne i over en time. Det er et møte jeg seint vil glemme. Jeg har i mange år ledet en internasjonal nettverksgruppe av politikere. Det var første gang jeg sto ansikt til ansikt med henne. Den vevre lille kvinnen var utrolig sterk og besluttsom. Hun kjemper en tapper kamp for sitt folk og menneskerettigheter, sier Bondevik og sammenlikner henne med Nelson Mandela som symbolskikkelse.

- Hun har ikke sittet like lenge innesperret, men er en unik kvinne. Hun er modig og har kjempet for demokratiet under svært vanskelige forhold for seg og sitt folk, sier Bondevik.

Han sier det internasjonale presset må opprettholdes mot regimet i Burma, og understreker at Norge foreløpig ikke kommer til å endre sin politikk overfor regimet.

- Aung San Suu Kyi ble sluppet fri i 1995, men fikk husarrest igjen. Vi vet ikke om det også nå kan komme et tilbakeslag. Testen blir om regimet løslater flere politiske fanger, bearbeider en ny grunnlov og gjennomfører frie valg, sier han.

Bondevik mener bakgrunnen for løslatelsen er en kombinasjon av et sterkt internasjonalt press og den dialogen som har pågått i halvannet år mellom Suu Kyi og regimet etter initiativ fra FNs spesialutsending.

Er lovlig valgt

- Dialogen så langt har bygd opp en viss tillit mellom partene. Nå blir det spennende å se hva innholdet videre vil bli. Jeg håper hun får den plassen hun fortjener etter at hun ble lovlig valgt i 1990. Når hun vil komme til Oslo, får hun selv avgjøre. Jeg vet hun vil slåss fra Burma, og at hun ikke vil ta sjansen på å reise ut uten forsikringer om å få vende tilbake, sier Bondevik.

- Vi må opprettholde en pisk- og gulrotpolitikk: En kombinasjon av politisk press mot regimet, samtidig som vi forespeiler dem at vi vil gå inn i et handelspolitisk samarbeid med dem og gi økt bistand dersom demokratiprosessen føres videre, sier han.

Aung San Suu Kyi har en stående invitasjon fra Nobelinstituttet for å holde nobelforedraget hun ikke fikk holdt i 1991.

<B>MASSENE JUBLET:</B> Det var en voldsom trengsel av tusener av mennesker rundt Aung San Suu Kyi da hun i går kom til sitt hovedkvarter etter 19 lange måneder i husarrest.