Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til nye Auschwitz

Det er partytime i Oswiecim og tid for uskyldig moro. Det er bare det at Oswiecim er det polske navnet på den beryktede utryddelsesleiren Auschwitz, og at diskoteket ligger i lokalene til et garveri der utsultede fanger jobbet og døde under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lysene blinker og musikken dunker mens unge mennesker morer seg i lokalene til Disco System. Diskoteket åpnet i august, og har skapt sterke reaksjoner fra jødiske organisasjoner.

Kritikk

Polske myndigheter har fått mye kritikk for at de ikke har behandlet åstedet for forrige århundres verste forbrytelse med tilstrekkelig ydmykhet.

De fleste eksperter tror at rundt to millioner mennesker døde i utryddelsesleiren fra 1941 til 1945. Drapene hadde industrielle proporsjoner. De fleste drepte var jøder.

Det er lokale myndigheter som har tillatt at det nå er diskotek i det tidligere garveriet i Auschwitz. Jødiske ledere har protestert. Det samme har den polske regjeringen.

Respekt for de døde

Den katolske kirken, som står meget sterkt i Polen, har provosert jøder over hele verden med å bygge en kirke i Auschwitz. I dag åpner formelt en synagoge i Auschwitz.

Jøder over hele verden har etter krigen slåss for at Auschwitz først og fremst skal være et minnesmerke over de døde.

Det nyåpnete diskoteket bidrar neppe til dette.

<B>DANSER:</B> Ei jente fra Auschwitz danser mens musikken dunker i den tidligere utryddelsesleiren.