- Velkommen til oss, Jan Roger!

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Fem dagers mareritt på gamlehjem er over for lamme Jan Roger (10). Nå ønsker direktør ved CatoSenteret, Cato Zahl Pedersen, ham velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Jan Roger har den medfødte sykdommen nevrofibromatose. I slutten av mars ble han sendt direkte til Rikshospitalet, og operert for svulster i nakken, som trykker på sentralnervesystemet. Sykdommen har gjort gutten lam fra nakken og ned.

I tillegg til store smerter ble gutten stua bort på gamlehjem sist tirsdag.

Sjokkbeskjed

Fredag 13. juli er brent inn i hukommelsen som en ulykkesdag for den lille familien.

- Det var et forferdelig sjokk å få beskjed om at Jan Roger aldri kan gå igjen. Det tærer på alt som er av krefter. Utpå ettermiddagen samme dag fikk vi vite at vi skulle bo på sykehjem. Å få beskjeden om rommet her var et forferdelig nederlag, sier Anita Haugen, moren til den lille gutten.

Tirsdag ble de flyttet fra barneavdelingen ved Aust-Agder sentralsykehus (ASA) til Vollene bo- og omsorgssenter, tidligere Arendal sykehjem.

Her var Jan Roger omgitt av eldre folk i rullestol og aldersdemens pasienter.

Gleder seg

Cato Zahl Pedersen hadde en lang samtale med mora til Jan Roger seint i går kveld. Etter at Dagbladet hadde formidlet kontakt mellom de to, ble de enige om å avtale de nærmere formalitetene om overflyttingen på mandag.

- Jo fortere, jo bedre. Jeg har bare lyst til å ringe til venner og kjente og fortelle at vi flytter, sier en lettet Anita Haugen (37).

Aller helst vil hun ta med seg Jan Roger (10) til en bolig der de to kan bo permanent. Men hun aksepterer glatt en mellomstasjon på Østlandet.

Gledelig budskap

- Er Son langt fra Sunnaas? spør Jan Roger spent. Der har han vært på rehabilitering tidligere.

- Nei, det er ikke lange biten, svarer vi - og guttungen lyser opp.

Opprørt

Cato Zahl Pedersen kontaktet sporenstreks rådmannen i Arendal, Harald Danielsen, etter å ha hørt om nevrofibromatoserammede Jan Roger på radioen i går formiddag.

- Jeg følte at vi kunne hjelpe gutten, derfor ringte jeg Danielsen. Han hadde aldri hørt om oss, sier Zahl Pedersen.

Rådmannen ble likevel positivt innstilt til CatoSenteret, og gir sin velsignelse til oppholdet.

- Så lenge rehabiliteringssenteret kan ta vare på gutten, og dette er i overensstemmelse med hans og moras ønsker, er dette også fint for oss, sier rådmannen.

Kommunen har ingen ledig permanent bolig akkurat nå, men Jan Roger og mora vil etter hvert få en omsorgsbolig på ett plan, med forsterket hjelp. Hjemme i rekkehusleiligheten over to plan kan de ikke bo.

Glad mor

- Jeg finner ikke ord for det. Det har blitt altfor mye for oss, jeg føler at vi er kastet rundt som en ball, sier Anita Haugen, som var tydelig glad da Zahl Pedersen ringte.

- Jeg savner barneavdelingen. Her er det jo bare gamle folk. Jeg har ikke snakket med dem. På sykehuset var det andre barn, og så var det ti etasjer å kjøre heis i, sier Jan Roger.

TRAGISK: Jan Roger Haugen (19) bor på rom 135 ved Vollene bo- og omsorgssenter, tidligere Arendal sykehjem. De øvrige beboerne er nærmere 100 enn 10 år. - Her er det jo bare gamle folk. Jeg har ikke snakket med dem, sier Jan Roger.