Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velkommen til Pakistans våpenhovedstad

Møt våpenmakerne som kopierer all verdens originaler ned til minste detalj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no) Darra Adamkhel er kjent som Pakistans våpenhovedstad. I denne stammeregionen nær Peshawar i den nordvestlige grenseprovinsen til Afganistan er alle slags håndvåpen til salgs.

Med primitive redskaper kopierer våpenmakerne utenlandske våpen. Det være seg en «James Bond»-aktig pennepistol eller et maskingevær. Kopiene produseres helt ned til minste detalj, til og med med serienummer.


Slagmark
Det kuperte fjellandskapet i det nordvestlige Pakistan blir ansett som selve slagmarken for der den USA-ledete kampen mot Taliban og al-Qaeda skal utkjempes.

Senest i går gjennomførte de USA-ledete koalisjonsstyrkene i Afghanistan et angrep mot det de sier er et militært mål i Nord Waziristan.

Pakistanske militære kilder hevder derimot at fire sivile, to kvinner og to barn, ble drept i angrepet, og har protestert kraftig mot at koalisjonsstyrker har operert på deres territorium.

Tidligere denne måneden ble 40 personer drept i et selvmordsangrep i Darra Adamkhel.

Disse hendelsene, ulmende lokale stammekonflikter og det store antallet våpen i omløp har på en og samme tid økt frykten for at konfliktnivået i regionen skal eskalere, og samtidig forsterket ønsket om fred blant regionens innbyggere, som har produsert våpen i generasjoner.

Våpen - en del av hverdagen

I stammeområdene er det å bære våpen et tegn på ære og respekt. Det er riktignok ulovlig å bære uregistrerte våpen i Pakistan, men det har vist seg å være vanskelig å håndheve. Her er det stammelovene som regjerer.

Våpen er en naturlig del av stammenes sosiale aktiviteter, også i bryllupsfeiringer. Derfor kan ambisjonen om å fjerne våpen fra dagliglivet i området virke uoppnåelig.

image: Velkommen til Pakistans våpenhovedstad

- Ammunisjonsbutikkene og forretningene rundt våpenproduksjonen går veldig bra, forteller Ameer Aman, en skogvokter fra Darra Adamkheli.


 
MODIG REPORTER:
Det har tradisjonelt vært vanskelig for media å komme seg inn i området, men reporteren Surooshi Alvi og en kameramann fra den kontroversielle webtv-kanalen VBS.tv, tok seg inn i Darra Adamkheli. VBS.tv er tv-versjonen av amerikanske Vice Magazine.

I videoen viser Alvi hvor enkelt det er å kjøpe våpen i byen.

Eksplosivt

Våpenproduksjonen i Darra Adamkhel har eksistert i et århundre, og våpnene har sikret maktbalansen mellom de lokale stammegrupperingene.

I 1989 gjennomførte pakistanske regjeringssoldater en storaksjon i området. Da konfiskerte de våpen fra butikkene i byen. Ameer Aman mener frykten for at det skal skje igjen, har ført til at våpensalget har forflyttet seg til andre områder.

- Men våpenproduksjonen fortsetter, forteller skogvokteren til nyhetsbyrået Reuters.

PRIMITIVT:</B> Våpenmakerne har kun enkle verktøy for hånden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media