- Velkommen til Vestby, Karita

Barne- og familieministeren flytter til Vestby - arbeiderpartikommunen med landets verste barnehagepriser. Får hun kommunal plass til minsten, koster det henne 4200 kroner i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ikke barnehagetilbudet som lokket meg til Vestby, nei, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Hun er klar over at hun flytter til en av de verste barnehagekommunene i landet, og forstår det godt hvis prisene skremmer andre fra å flytte dit. Men nå vil ordføreren i Vestby senke prisene.

- I det vi får regnet ut hvor mye ekstra vi får i år, skal prisene ned. Barnehagepengene blir ikke brukt på noe annet her. To nye, store barnehager skal stå klare i løpet av 2002, sier Tom Anders Ludvigsen, som er nevø av tidligere sosialminister for Arbeiderpartiet, Sonja Ludvigsen.

Tett på livet

- Jeg kommer til å oppleve å leve i en dyr kommune, og jeg regner med å få høre det fra naboer og småbarnsforeldre. Det er klart at det er knalltøft å ha to barn i barnehage i en kommune som Vestby, sier Bekkemellem Orheim.

For henne og mannen var det roligere omgivelser og større plass som spilte en rolle da de valgte eneboligen i Måneveien 34 til rundt 2,2 millioner kroner.

- Vi måtte ha mer plass og en ramme rundt familien mens vi bor i Oslo, sier hun.

Barnehagedekningen i Vestby er på rundt 50 prosent. Ordføreren innrømmer at det er altfor dårlig. Men kommunen vokser med nesten fire prosent i året, og det betyr nyetablerte mennesker og mange barn.

Dyre barn

- Vi må bygge ny barneskole i sentrum. Skolen som statsrådens barn er innskrevet på, er overfylt. I tillegg bygger vi ny ungdomsskole med stort idrettssenter. Anlegget koster 120 millioner, sier Ludvigsen.

I Pepperstad barnehage skriver styrer Ingebjørg Olne i disse dager melding til foreldrene om prisøkningen.

- Mange foreldre reagerer sterkt. Og det blir veldig stor endring for dem som tjener mest, sier hun.

Store forskjeller

Kommunen opererer nemlig med differensierte priser. Fra 16. august økes prisen for dem som tjener over 490000 kroner i året fra 3345 kroner til 4200 kroner.

Det sprenger alle statistikker i Statistisk sentralbyrås oversikt fra januar i år. Da var høyeste pris for høytlønte 3900 kroner. Vestbybeboerne som tjener under 146000 kroner i året, betaler imidlertid bare 800 kroner i måneden.

150 barn går i kommunale barnehager og rundt 300 i private løsninger. De private har ifølge ordføreren en pris på 3500 kroner.

VERSTINGEN: Ordfører Tom Anders Ludvigsen i Vestby tar imot sin nye innbygger, Karita Bekkemellem Orheim, med en prisøkning på opptil 25 prosent i barnehagene.