- Velkommen tilbake til livet!

KLEPP på Jæren (Dagbladet): Gråtende kastet Silje (15) seg rundt halsen på sin far, Gaute Håland (52). I tre døgn var Håland savnet i Sirdalsheiene. Seint i går ettermiddag oppdaget letemannskapene en ensom skiløper på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sliten og må ha ro. Jeg har det godt og er ikke skadet, sa Gaute Håland til Dagbladet da han ble gjenforent med sin familie på Jæren i går kveld.

Han ble overrasket av uvær da han skulle gå til Sandvatnhytta lørdag ettermiddag. Han var slett ikke utstyrt for timer eller dager aleine i fjellheimen.

Den siste brødskiva spiste han lørdag kveld. Men han sparte på energirik drikke. Og så fulgte han fjellvettregelen: Grav deg ned i tide!

- Han var i god form, både fysisk og psykisk. Han har opptrådt akkurat slik han skulle når han ikke lenger kunne orientere seg mot hytta han skulle nå, sier kaptein Svein Tore Pettersen, fartøysjef på redningshelikopteret som fant Håland.

Handlet fornuftig

Gaute Håland orket ikke ta imot pressen i hjemmet på Klepp i går. Flaggene ble heist til topps, slekt og venner strømmet til med blomster og brede smil. Kona Maria stakk som snarest ut i døråpningen og sa at alle var så lykkelige.

- Jeg har gitt mannen min en klem og ønsket ham tilbake til livet. Vi takker Gud, sier ektefellen. De er en religiøs familie som har sendt mange bønner til høyere makter de siste dagene.

Redningsledelsen er mer jordnær og berømmer den fjellvante jærbuen for å ha handlet nøyaktig etter læreboka. Han gravde ei snøhule og holdt seg der mens uværet raste.

- Han gjorde det eneste fornuftige ved å bygge ei god snøhule, roser redningsleder Tor Øyvind Moss ved Hovedredningssentralen på Sola.

Vinket til helikopteret

Allerede søndag dro letemannskaper ut på søk. Men været var for dårlig til at redningshelikopteret kunne bistå. Først i går sprakk det lave skydekket.

- Han hørte helikopteret fra hula si og gikk ut. Han vinket til oss, og vi kunne heise ham opp i helikopteret. Han var forbausende pigg, og hadde fortsatt litt drikke igjen. Legen fastslo at han ikke trengte behandling, sier Pettersen.

Gaute Håland er klar til å møte på jobb i en byggevarebutikk allerede i dag. Han holdt hodet klart i noen kritiske døgn, men han var likevel preget av påkjenningen. Resten av familien gråt og jublet, hovedpersonen sjøl var alvorstung og ville bare slappe av.

Familien bor i veistubben med det passende navnet Lyckliga gatan. Beboerne mener miljøet er så godt at de søkte og fikk godkjent det spesielle gatenavnet.

ENDELIG HJEMME: Silje (15) (t.v.) strålte da pappa Gaute Håland (52) kom hjem til familien på Jæren i går etter å ha vært savnet i tre døgn i Sirdalsheiene. Redningsledelsen berømmer Håland for å ha opptrådt akkurat slik en skal når uværet braker løs.