Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Velkommen tilbake, Viktor!

Dette er det alle trodde var Boris Jeltsins dødskyss til den lojale Viktor Tsjernomyrdin. Bildet ble tatt 9. april i år, rett etter at Jeltsin sparket Tsjernomyrdin som statsminister fordi presidenten mente han manglet nye ideer og lederskap. I går fikk Tsjernomyrdin tilbake sitt politiske liv av Jeltsin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjernomyrdin er igjen et politisk maktsentrum, Russlands statsminister, og har styrket sin mulighet til å etterfølge Jeltsin som president om to år. Tsar Boris' siste utspill kom som vanlig fullstendig uventet. Uten begrunnelse avsatte han i går hele regjeringen.

Den avsatte statsminister Sergej Kirijenko arbeidet så seint som i går ettermiddag med kriseplaner for å redde den skakkjørte russiske økonomien.

Kirijenkos opplegg skulle reformere bankvesenet og hindre totalt sammenbrudd for finansvesen og industri.

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass planla Kirijenko å skjerpe kontrollen med de private bankene, blant annet for at folk ikke skulle risikere å miste sparepengene. Kirijenko skulle diskutere tiltakene med Jeltsin i dag. Det blir det altså ikke noe av.

Fram og tilbake

Like plutselig som gårsdagens beslutning, kom avgjørelsen om å sparke den forrige regjeringen i mars. Da kvittet Jeltsin seg med daværende og nå påtroppende statsminister Viktor Tsjernomyrdin. Tsar Boris mente at Russland trengte «nye folk med nye ideer».

Fem måneder seinere er altså Tsjernomyrdin tilbake i statsministerstolen. De nye folkene med de nye tankene har mislyktes. Derfor måtte de sparkes.

Nå satser den uberegnelige presidenten på en ny runde med sin gamle samarbeidspartner.

Ringreven Tsjernomyrdin er kjent som en kompromissmaker. Han vil trolig være bedre i stand til å hanskes med et parlament i opprør, enn det Kirijenko har vist seg å være.
Fredag forlangte alle fraksjonene i Statsdumaen - også de som normalt støtter regjeringen - at Kirijenko måtte gå av.

Tsjernomyrdins evne til å finne løsninger vil kanskje også hjelpe ham i forholdet til rasende arbeidere som ikke får lønn. Russland har i år opplevd en rekke omfattende streiker og uroen er et klart signal om at noe er fundamentalt galt med det russiske samfunnet.

Vinner tid

Russland står med begge beina solid plantet i den kanskje verste økonomiske krisen siden kommunismens fall.
Jeltins dramatiske beslutning om å sparke regjeringen blir tolket som et desperat forsøk på å vinne tid. Han ønsker å lette presset fra parlamentet ved å la den politiske hestehandleren Tsjernomyrdin kjøpslå med nasjonalforsamlingen.

Mange spør seg nå om 36 år gamle Kirijenko - også kalt «Kinderegget» - bare har vært et offerlam.

Jeltsin har for vane å sparke toppledere når ting går dårlig, for på den måten å slippe å ta støyten selv.

Sylteagurker

Kirijenko har kjempet en kamp han ikke kunne vinne. Han har kjørt seg fast i forhold til parlamentet og har ikke fått til en rask bedring av økonomien.

Kirijenko har vært på feil sted til feil tid. Fallende oljepriser og ringvirkningene fra Asia-krisen har gjort sitt til å forverre en allerede råtten russisk økonomi. Siden han overtok som statsminister i vår, har Russland opplevd en sammenhengende økonomisk nedgangsperiode. Men skal vi tro Jeltsins reaksjon, var Kirijenko også feil mann.

Problemene i Russland er så grunnleggende, at det ikke er urealistisk å tenke seg en total kollaps i vårt mektige naboland.
Tilliten til pengeøkonomien er så tynnslitt at varer og tjenester byttes direkte. For kort tid siden fikk en maskinfabrikk betalt i sylteagurker for å levere fem skurtreskere. Sylteagurkene ble deretter betalt i lønn til arbeidere.

Tidligere i år fikk arbeiderne i et høvleri tilbud om å få utbetalt lønna i likkister. Arbeiderne svarte - som rimelig er - at de heller ville leve enn å dø. De takket nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!