- Velkommen tilbake, Viktor!

Dette er det alle trodde var Boris Jeltsins dødskyss til den lojale Viktor Tsjernomyrdin. Bildet ble tatt 9. april i år, rett etter at Jeltsin sparket Tsjernomyrdin som statsminister fordi presidenten mente han manglet nye ideer og lederskap. I går fikk Tsjernomyrdin tilbake sitt politiske liv av Jeltsin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tsjernomyrdin er igjen et politisk maktsentrum, Russlands statsminister, og har styrket sin mulighet til å etterfølge Jeltsin som president om to år. Tsar Boris' siste utspill kom som vanlig fullstendig uventet. Uten begrunnelse avsatte han i går hele regjeringen.

Den avsatte statsminister Sergej Kirijenko arbeidet så seint som i går ettermiddag med kriseplaner for å redde den skakkjørte russiske økonomien.

Kirijenkos opplegg skulle reformere bankvesenet og hindre totalt sammenbrudd for finansvesen og industri.

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass planla Kirijenko å skjerpe kontrollen med de private bankene, blant annet for at folk ikke skulle risikere å miste sparepengene. Kirijenko skulle diskutere tiltakene med Jeltsin i dag. Det blir det altså ikke noe av.

Fram og tilbake

Like plutselig som gårsdagens beslutning, kom avgjørelsen om å sparke den forrige regjeringen i mars. Da kvittet Jeltsin seg med daværende og nå påtroppende statsminister Viktor Tsjernomyrdin. Tsar Boris mente at Russland trengte «nye folk med nye ideer».

Fem måneder seinere er altså Tsjernomyrdin tilbake i statsministerstolen. De nye folkene med de nye tankene har mislyktes. Derfor måtte de sparkes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer