Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Vellykkede virus dreper ikke verten

Det er flere grunner til at epidemier tar slutt og virus ikke lenger er farlige for mennesker, sier virusekspert Ørjan Olsvik.

VIRUS: Covid-19 er et coronavirus, og stammer trolig fra flaggemus i Kina. Det er anslått at det har en dødelighet på rundt 2 prosent. Foto: Scanpix
VIRUS: Covid-19 er et coronavirus, og stammer trolig fra flaggemus i Kina. Det er anslått at det har en dødelighet på rundt 2 prosent. Foto: Scanpix Vis mer

Det nye coronaviruset, covid-19, har flere likhetstrekk til SARS, som også er et coronavirus, og som forårsaket en global epidemi i 2002–2003.

Begge er et coronavirus, begge antas å stamme fra flaggemus - og begge har sitt opphav i Kina.

Men viruset som nå herjer i verden virker langt mindre dødelig enn SARS, sier professor Ørjan Olsvik, som er en av Norges fremste eksperter på virus og epidemier.

- Dødeligheten ved SARS ble anslått til å være relativt høy. Rundt 10 prosent av dem som ble syke, døde. Og SARS fra 2009-epidemien, som likner det vi har nå, varte heller ikke så lenge - bare et drøyt halvår, sier han.

VIRUSEKSPERT: Professor Ørjan Olsvik.  Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
VIRUSEKSPERT: Professor Ørjan Olsvik. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Gravlegges med verten

Sars-epidemien spredte seg blant annet til Hongkong, Singapore, Taiwan og Canada, men ingen tilfeller ble diagnostisert i Skandinavia.

Det nye coronaviruset, covid-19, har i skrivende stund tatt 18 625 menneskeliv i verden. I Norge er 14 personer bekreftet døde av viruset.

Nettopp det at mennesker ikke overlever sykdommen kan vise et svakhetstegn ved viruset, mener Olsvik, som jobber som professor i medisinsk mikrobiologi, ved Norges arktiske universitet.

- Et suksessfullt virus dreper ikke verten sin. Da gravlegges jo viruset sammen med verten, og det får ikke spredt seg videre, sier han.

BLE SMITTET: Trude Lorentzen er journalist i Dagbladet. Hun har fått påvist coronaviruset - slik oppleves det for henne. Video: Trude Lorentzen Vis mer

-Kan stoppe

Et virus kan endre egenskapene sine (mutere) og blir vanligvis mindre farlig. I et slikt tilfelle kan en av faktorene som må til for å gjøre mennesker syke, bli borte, ifølge professoren.

- Det andre som kan stoppe et virus er at det oppstår immunitet i befolkningen, enten via en vaksine eller ved at mange har fått viruset og blir friske, såkalt flokkimmunitet

Inntil noe av det skjer, er det viktig å huske på at covid-19 allerede i dag er sensitivt for ødeleggelse:

- Såpe og varmt vann ødelegger membranen til viruset, som gjør at det ikke klarer å trenge seg inn i kroppens celler, påpeker Olsvik.

- Har neppe en plan

Fagdirektør i FHI, Frode Forland sier til Dagbladet at han forstår Olsviks tankegang rundt det at et virus som dreper verten sin ikke er et vellykket virus. Likevel er han ikke helt enig i logikken.

- Da må man tenke at viruset har en plan. Det har neppe det, sier Forland.

- Mange virus dreper verten. HIV-viruset har drept millioner av mennesker - og gjør fortsatt det, så tanken om at viruset vil overleve i kampen «survival of the fittest» står seg ikke totalt sett, sier han.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Scenarioer

Det ble i går klart at norske helsemyndigheter har tre scenarioer for hvordan epidemien vil spre seg i den norske befolkningen.

FHI presenterte i går ettermiddag sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9.

Ved et smittetall på 0,9 vil viruset etter hvert dø ut i Norge. FHI tror Norge i dag ligger et sted mellom 2,4 og 0,9 i smittetall.

- Jeg registrerer at vi har en situasjonen som ikke er ute av kontroll. Vi har et godt og robust helsevesen, der de som skal ha hjelp, får hjelp. Så får vi se hvor lang tid dette tar, sier Olsvik.

- Epidemier er som nevnt et problem som bare varer i en periode, legger han til.

Hele Norges coronakart