Vellykket amerikansk rakettskjoldtest

En kontroversiell amerikansk rakettskjoldtest, gjennomført natt til søndag, blir betegnet som vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Raketten, som ble skutt opp fra Vanderberg-basen i California klokka 4.40 norsk tid, ble ødelagt av en annen rakett, som ble avfyrt kort tid etter fra Kwajalein-øygruppen i Stillehavet, over 7.600 kilometer unna.

Av tre tidligere forsøkene av samme type har bare ett vært delvis vellykket, mens de to siste har vært mislykket. Det siste forsøket fant sted 7. juli i fjor, og hver av testene koster rundt 100 millioner dollar, eller over 900 millioner kroner.

Med en gang det ble klart at forsøket oppnådde sitt mål, brøt jubelen løs blant de ansatte i forsvarsdepartementet, som fulgte testen på fjernsynsskjermer i Washington.

Forsinket

Testen skulle etter planen ha startet klokka 4 norsk tid søndag, men ble forsinket med 40 minutter, opplyser kilder i forsvarsdepartementet. Kildene ville ikke oppgi årsaken til forsinkelsen. Miljøorganisasjonen Greenpeace meldte omtrent samtidig at det var den som hadde forsinket testene. To av organisasjonens aktivister er arrestert. Ifølge organisasjonen klarte disse å svømme inn på militærbasen Vanderberg i California. Ytterligere to aktivister var da på vei til testområdet. Hvorvidt disse også er pågrepet, var ved 5-tiden norsk tid usikkert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer