Vellykket amerikansk rakettskjoldtest

En kontroversiell amerikansk rakettskjoldtest, gjennomført natt til søndag, blir betegnet som vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketten, som ble skutt opp fra Vanderberg-basen i California klokka 4.40 norsk tid, ble ødelagt av en annen rakett, som ble avfyrt kort tid etter fra Kwajalein-øygruppen i Stillehavet, over 7.600 kilometer unna.

Av tre tidligere forsøkene av samme type har bare ett vært delvis vellykket, mens de to siste har vært mislykket. Det siste forsøket fant sted 7. juli i fjor, og hver av testene koster rundt 100 millioner dollar, eller over 900 millioner kroner.

Med en gang det ble klart at forsøket oppnådde sitt mål, brøt jubelen løs blant de ansatte i forsvarsdepartementet, som fulgte testen på fjernsynsskjermer i Washington.

Forsinket

Testen skulle etter planen ha startet klokka 4 norsk tid søndag, men ble forsinket med 40 minutter, opplyser kilder i forsvarsdepartementet. Kildene ville ikke oppgi årsaken til forsinkelsen. Miljøorganisasjonen Greenpeace meldte omtrent samtidig at det var den som hadde forsinket testene. To av organisasjonens aktivister er arrestert. Ifølge organisasjonen klarte disse å svømme inn på militærbasen Vanderberg i California. Ytterligere to aktivister var da på vei til testområdet. Hvorvidt disse også er pågrepet, var ved 5-tiden norsk tid usikkert.

Flere tester

Pentagon varslet ifølge den amerikanske fjernsynskanalen CNN, fredag at slike tester vil finne sted annenhver måned i tiden framover. I april neste år planlegger Pentagon å begynne byggingen av et rakettskjoldanlegg i Alaska. Pentagon håper systemet kan være operativt i 2008. Russlands regjering er blitt varslet om de framskutte planene som vil bryte med ABM-avtalen fra 1972. USA ønsker å komme til en ny enighet med Russland i nær framtid.

(NTB-DPA-AFP)