- Vellykket ansiktstransplantasjon

Men legene møter kritikk fra flere hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den franske kvinnen som fikk nytt ansikt i verdens første ansiktstransplantasjon, «blomstrer» medisinsk og psykisk ei uke etter operasjonen, ifølge legene hennes. Det melder ABC News.

Tilsynelatende i fin form

38-åringen, som fikk ny nese, lepper og hake etter at ansiktet ble ødelagt av et hundebitt, er tilsynelatende i fin form etter operasjonen, og legene er fornøyde med hennes mentale tilstand, ifølge Jean-Michel Dubernard, som var med på operasjonen.

- Hun er perfekt, sier Dubernard.

Kvinnen må bli på sykehuset i fire til seks uker til. Hun må i tillegg ta immunsystemundertrykkende medisiner resten av livet for å forhindre at kroppen støter fra seg de nye ansiktsdelene.

Kritikere innvender at legene har hastet av gårde med en radikal og uutprøvd metode og omgått klassisk rekonstruerende kirurgi i en situasjon som ikke var livstruende.

- Eksperimentering

- Dette er reinspikka eksperimentering, sier Emmanuel Hirsch, professor i medisinsk etikk.

BANEBRYTENDE: Fra videoopptak. Den 38-årige franske kvinnen på operasjonsbordet for ei uke siden. Foto: Scanpix
BANEBRYTENDE: Fra videoopptak. Den 38-årige franske kvinnen på operasjonsbordet for ei uke siden. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette var en livskvalitetsoperasjon snarere enn en livreddende operasjon, og den har mange mulige følger for mottakerens og donorens familier, sier kirurgen Iain Hutchinson i Facial Surgery Research Foundation, og sikter til at flere har vært bekymret over de mulige negative psykologiske bivirkningene ved det å motta deler av en annen persons ansikt.

- Mottakeren valgte å risikere at operasjonen mislyktes ved at blodårene ble blokkert. Det er også en risiko for at de immunsystemundertrykkende medisinene ikke virker. I tillegg er det en risiko for at medisinene forårsaker kreft, sier Hutchinson ifølge CNN.

- Hun kan havne tilbake ved utgangspunktet uten ansikt og trenge flere rekonstruksjonsoperasjoner, sier den britiske kirurgen.

PIONER: Kirurg Bernard Devauchelle, her på en pressekonferanse i Lyon på fredag.