Vellykket kamp mot overfallsvoldtekter

Stavanger hadde 23 anmeldelser av overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i 2009. I år kom det én anmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger hadde 23 anmeldelser av overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i 2009. Takket være målrettet politiinnsats, har det bare kommet inn én anmeldelse i år.

I to år lå byen øverst på den lite hyggelige statistikken over overfallsvoldtekter, før de blant annet satte inn spanere og gjorde potensielle gjerningsmenn klar over at de ble observert, skriver VG.

- Vi tror ikke vi blir kvitt problemet, men noe har vi gjort rett, sier politistasjonssjef Henry Ove Berg i Stavanger. Slik har det ikke vært hele tiden.

- Etter den første bølgen med overfallsvoldtekter, ba vi kvinner ta drosje hjem fra byen. Så kom bølgen med taxivoldtekter, sier politioverbetjent Kristian Johansen.

Deretter begynte politiet en systematisk kartlegging og forsterket vold- og sedelighetsavdelingen. Sivile spanere var ute og ga råd og hjelp til potensiell ofre, og menn som fulgte etter kvinner ble selv fulgt av politiet. Personalia på alle mistenkelige ble sjekket.

- I noen av sakene oppdaget vi at det var de samme som fulgte etter flere jenter flere ganger. Da vi begynte å sjekke ID, tror jeg det spredde seg i miljøet, sier Johansen.

I tillegg ble drosjenæringen, voldtektsmottak og - sentre og andre instanser tatt med i det forebyggende arbeidet. Politimannen sier arbeidet har båret frukter også i form av færre vanlige voldtekter.

NTB