Vellykket møte Barak-Arafat

Godvilje og lovord preget møtet mellom statsminister Ehud Barak og Yasser Arafat i dag, det første mellom Israel og palestinerne på sju måneder. Begge var enige om at fredsprosessen snart skal være på skinnene igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var smil og omfavnelser da Barak (57) og Arafat (69) møttes ved grenseposten Erez. De første 20 minuttene var de to alene, før medarbeiderne slapp inn.

- Det var et utmerket møte. De to lederne skapte den nødvendige kjemi og detaljene vil bli utarbeidet når Barak kommer tilbake fra Washington til uken, sa statsråd Nabil Shaath.

Det er uenighet om viktige saker som utvidelse av jødiske bosetninger. Barak har lovet ikke å bygge noen nye, men palestinerne ser med bekymring på at de etablerte bosetningene vokser.

- Vi er fast bestemt på å finne en måte å overvinne alle problemene på og koordinere hvordan vi beveger oss mot fred, sa Barak optimistisk.

Wye-avtalen

Barak lovte at Israel skal oppfylle Wye-avtalen som den forrige regjeringen la på is. Den pålegger Israel å trekke seg tilbake fra nye områder av Vestbredden. Men Barak gjentok at han gjerne vil la gjennomføringen av Wye-avtalen og forhandlinger om en endelig fredsavtale gå parallelt.

Palestinerne motsatte seg dette under statsminister Benjamin Netanyahus regjering, men i dag lot Arafat døra stå på gløtt for et slikt dobbeltgrep.

- Det er ikke noen motsetning mellom å iverksette Wye-avtalen og sluttforhandlingene om en fredsavtale, sa Arafat.

Dempet

Israelske tjenestemenn forsøkte å dempe forventningene på palestinsk side om et gjennombrudd allerede på første møte. Det de kunne love var at Barak skulle gjenreise tilliten som smuldret opp under forrige regjering.

Barak og Arafat utvekslet gaver som et tegn på velvilje. Arafat fikk en boks med skinninnbundne utgaver av Bibelen og Koranen. Barak fikk en lysestake i sølv med en fredsdue på.

Barak appellerte til Arafat om sammen å skape en modig fred.

- Det vil ta den siste dråpe av viljestyrke og ledelse å gjøre jobben og forandre landskapet i denne regionen, sa Barak.

Ond sirkelArafat kvitterte med å kalle Barak hans partner for fred:

- Jeg er overbevist om at vi sammen kan gi fredsprosessen den sjansen den fortjener. Det er på tide å legge den onde sirkelen av vold og konfrontasjon bak oss, sa Arafat.

Barak skal de nærmeste dagene møte Jordans kong Abdullah, Frankrikes president Jacques Chirac, president Clinton i Washington torsdag og statsminister Tony Blair.

(NTB-Reuters