Vellykket operasjon

Legene som skilte de siemesiske tvillingene Ganga og Jumana Shestra fra hverandre, sier operasjonen var vellykket. Legene brukte 90 timer på operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siamesiske tvillingene Ganga og Jamuna Shestra fra Nepal ble tirsdag skilt fra hverandre i en vellykket operasjon. Tirsdag formiddag norsk tid var tilstanden for de to 11 måneder gamle pikene stabil.

Operasjonen på sentralsykehuset i Singapore pågikk uavbrutt i nesten 90 timer. De små jentene var sammenvokst i hodet ved fødselen, og det vanskeligste ved operasjonen var å skille de to hjernene uten at de ble skadd.

Kirurgene begynte sitt arbeid sist fredag, da det ble anslått at inngrepet ville vare i 36 timer, men i virkeligheten krevde det nesten to og en halv gang så lang tid. -Operasjonen ble en suksess, og barna har det bra, sa en talskvinne for sykehuset til nyhetsbyrået AFP.

Inderlige bønner

- Vi har bedt dypt og inderlig for jentene, sa tvillingenes bestefar Arjun Dev Shestra. Han tilføyde at hans datter Sandhya Shestra nesten døde under fødselen i mars i fjor, og senere har måttet leve med uvissheten om døtrenes skjebne.

Uvissheten var ikke bare av medisinsk art, men også økonomisk, for den fattige familien hadde selv ingen mulighet til å betale for operasjonen i Singapore. Sandya Shestra arbeider som lærer med en lønn tilsvarende vel 250 norske kroner i måneden, mens hennes mann K. C. Bushan er gateselger uten fast inntekt.

Men da historien om de siamesiske tvillingene ble kjent, strømmet det inn mange små og noen større bidrag fra folk som ville hjelpe familien fra Nepal. Til sammen kom det inn beløp tilsvarende 650.000 Singapore-dollar (3,3 millioner kroner) - nok til dekke selve operasjonen, annen medisinsk behandling og den første tidens oppfølging av de små jentene.

Jobbet gratis

Legene som foretok inngrepet, ville ikke høre snakk om penger og insisterte på å jobbe gratis. Nevrokirurgen Keith Goh, en av lederne for maratonoperasjonen, understreket tirsdag at faren ennå ikke er over for Ganga og Jamuna, og sa at jentene vil bli kontinuerlig overvåket i den kritiske uken som nå kommer.

Det fødes svært sjelden siamesiske tvillinger som er sammenvokst i hodet, slike barn kommer bare til verden ved én av rundt to millioner fødsler. Men med ujevne mellomrom skjer det altså, og Ganga og Jamuna er ikke de første som er blitt atskilt.

I 1997 skilte en amerikansk kirurg to siamesiske tvillinger fra Sør-Afrika, som var sammenvokst på samme måte som de nepalske jentene. I oktober i fjor skilte australske leger et tvillingpar som var sammenvokst i bakhodet.

(NTB-DPA-AFP) De siamesiske tvillingene Ganga og Jamuna Shestra fra Nepal fotografert før tirsdagens vellykkede operasjon, der de ble skilt fra hverandre (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde)

<B>VELLYKKET OPERASJON: Kirurgene i Singapore jobbet gratis for å skille de siamesiske tvillingene fra hverandre. Bildet viser hvordan hjernene til de to 11 måneder gamle jentene ble skilt fra hverandre.
<B>JUMANA FERDIG OPERERT: Her kommer Jumana ut fra operasjonsrommet etter en maratonoperasjon på 90 timer.
<B>FØR OPERASJONEN: Her er tvillingene fotografert sammen med sine foreldre og sykepleiere på sykehuset før operasjonen.