Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vellykket rakettoppskyting fra Andøya

13 minutter over klokka 7 i dag tidlig ble en 5,4 tonn tung Black Brant XII-rakett skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt. Oppskytingen og den påfølgende ferden var meget vellykket, slår forskerne fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 minutter etter at raketten forlot Andøya, passerte den gjennom den polare kløften over Svalbard, i en fart av 5.400 kilometer i timen. Forskerne fikk alle data de hadde håpet på.

Ingen alarm<

Denne gang førte ikke kjemperaketten til alarm i det russiske atomvarslingsapparatet. Det skjedde i 1995, da en tilsvarende rakett fra Andøya fikk Russlands president Boris Jeltsin til å aktivere den svarte atomkofferten. I ettertid har amerikanske atomvåpeneksperter hevdet at hendelsen førte til at verden bare var minutter unna en atomkrig.

Om torsdagens oppskyting sier Paul Kintner, vitenskapelig leder for prosjektet, at «Fra vårt synspunkt var det et perfekt skudd, og vi er meget fornøyde med den jobben Andøya Rakettskytefelt har gjort for oss».

<

Høyt oppe

Da raketten passerte gjennom den polare kløften over Svalbard, var den 1.360 kilometer over bakken. (Et vanlig rutefly flyr cirka 10 kilometer over bakken). En rekke instrumenter om bord i raketten, som alle fungerte som de skulle, registrerte fenomener knyttet til nordlys. Grunnen til at rakettens bane gikk gjennom den polare kløften, er at det jordmagnetiske feltet danner en åpning mot verdensrommet her. I et slikt område kan ladede partikler fra sola relativt uforstyrret treffe jorden.

Informasjonen fra rakettens instrumenter ble lest ved mottakerstasjoner i Longyearbyen, i Tromsø og på Andøya. Rakettens fjerde trinn falt ned der den skulle, i det varslede nedslagsområdet nord for Spitsbergen.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling