Vellykket SpaceX- og NASA-oppskyting: - Fantastisk!

Fire astronauter ble natt til mandag norsk tid skutt opp i SpaceX-romkapselen Dragon fra Kennedy Space Center med kurs mot Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Publisert
Sist oppdatert

- En fantastisk oppskyting! NASA nærmet seg katastrofe da vi tok over. Nå er det (den føderale etaten, journ.anm.) igjen det «heteste», mest avanserte romsenteret i verden, skiver USAs avtroppende president Donald Trump på Twitter.

Natt til mandag norsk tid skøyt NASA og SpaceX opp fire astronauter i Falconraketten og Dragon-romkapselen «Resilience» fra Kennedy Space Center i Florida med kurs mot Den internasjonale romstasjonen (ISS). Det er den første rutineoppskytningen til romstasjonen som er gjennomført for NASA av et privat selskap.

- Gratulerer til NASA og SpaceX med dagens oppskyting. Dette bekrefter vitenskapens kraft og hva vi er i stand til å oppnå ved å utnytte vår innovasjon, oppfinnsomhet og besluttsomhet. Jeg slutter med til alle amerikanere og japanere og ønsker astronautene «Godspeed» på reisen, skriver påtroppende president Joe Biden på Twitter.

Klokka 01.42 skriver CNN at romkapselen er frigjort og beveger seg fritt ut i verdensrommet.

LANG REISE: Reisen til Den internasjonale romstasjonen (ISS) skal ta rundt 27 timer. Foto: John Raoux / AP / NTB
LANG REISE: Reisen til Den internasjonale romstasjonen (ISS) skal ta rundt 27 timer. Foto: John Raoux / AP / NTB Vis mer

Oppskytingen markerer flere historiske øyeblikk. Dette er også andre gang i historien at Falconraketten brukes til å sende ut mennesker i rommet.

Romkapselen skal etter planen være framme ved romstasjonen seint mandag kveld eller natt til tirsdag norsk tid. De fire astronautene Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker og japanske Soichi Noguchi skal være der fram til våren 2021.

Grunnlegger og sjef Elon Musk i SpaceX fulgte oppskytingen fra avstand på grunn av coronareglene ved Kennedy Space Center, skriver NTB. Musk skrev tidligere mandag på Twitter at han trolig har et mildt tilfelle av covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer