Vellykket tømming av Green Ålesund

Den største av de tre hovedtankene på det forliste fryseskipet «Green Ålesund» var tømt like før klokka 07. Nå kobler mannskapet utstyret over på neste tank og regner med å fortsette tømmingen i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har pumpet ut 157 kubikkmeter olje, eller 150 tonn, fra tank nr. 5 og arbeidet har gått kjempebra fordi vi fikk økt kapasitet søndag, sier daglig leder Stein-Inge Riise i Riise Underwater Engineering.

Søndag kveld tok Riise Underwater Engineering i bruk et kraftigere aggregat for å pumpe olje fra «Green Ålesund» nord for Haugesund.

- I løpet av tre timer regner vi med at vi er ferdige med å koble oss over på tank nr. 6 og at arbeidet kan starte. Ifølge de opplysningene vi har fått er det om lag 120 tonn olje i tanken, men det skal være et lite hull på babord side, så vi vet ikke hvor mye som har lekket ut, sier Riise.

Det fine været i området gir gode arbeidsforhold for pumpemannskapene.

I dag tidlig var den ene av de tre hovedtankene på det forliste skipet tømt, mens tanken på rundt 120 tonn og en på rundt 140 tonn gjensto.

I tillegg kommer to tanker med smøreolje samt to mindre tanker på 25 tonn olje hver. Disse tankene ligger vanskelig til i maskinrommet.

Riise Underwater Engineering startet ved 14-tiden lørdag å pumpe olje fra skipet. Oljen var seigere enn forventet, derfor vil pumpingen ta lengre tid enn planlagt.

SFT er optimistisk i forhold til mulighetene til å få tømt vraket for olje. Det er daglig flyovervåking i området og høy oljevernberedskap rundt havaristen, opplyser SFT.

«Green Ålesund» sank 15. desember etter å ha grunnstøtt ved Bleivik nord for Haugesund. Mannskapet på 16 måtte reddes med helikopter, men ingen ble skadd.

(NTB)