Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vellykket tur ut i verdensrommet

Fuglesang ferdig med sin første gåtur i verdensrommet. Var ute i seks timer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt hadde Christer Fuglesang sin første tur utenfor romfergen Discovery. Det var en vellykket tur, skriver AP.

Sammen med USA astronaut Robert Curbeam, som er en veteran når det gjelder gåturer i rommet, har Fuglesang installert en ny del på den internasjonale romstasjonen (ISS).

De gikk ut rundt klokken 22 norsk tid i går kveld, og var tilbake i natt like etter kl 04. Da hadde de altså vært ute i rommet i over seks timer.

Før de gikk inn igjen, sendte de en romhilsen til årets Nobelvinnere.

- Jeg vil bare si gratulere til alle Nobelprisvinnerne og spesielt til John Mather fra Goddard Rom senter, sa Curbeam om årets fysikk-vinner.

- Vi er stolte av deg.

Fra kontrollrommet sendte Steve Robinson tilbake og gratulerte med den 100 prosent vellykkede første turen ut i rommet.

Fuglesang og Curbeam guidet spesialistene Joan Higginbotham og Sunita Williams som brukte robot-armer fra innsiden av stasjonen for å installere det to tonn tunge tillegget til stasjonens lab.

FØRSTE TUR UTENFOR: Christer Fuglesang utenfor Discovery. Han har nå fullført sin første gåtur i rommet, og det 100 prosent vellykket. Foto: NASA
FØRSTE TUR UTENFOR: Christer Fuglesang utenfor Discovery. Han har nå fullført sin første gåtur i rommet, og det 100 prosent vellykket. Foto: NASA Vis mer

Før de gikk ut i rommet, var det snakk om mulige skader Discovery kan ha fått under oppskyting. Ingeniørene valgte, etter å ha sett bilder tatt fra romstasjonen, anbefalte ikke å undersøke fergens varmeskjold. Det betyr ikke at Discovery er klarert som skadefri. Fergen skal undersøkes nøyere når den forlater ISS i neste uke.

image: Vellykket tur ut i verdensrommet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!