Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vellykket»

Ingen løsning i Gaza, men Israel sier seg godt fornøyd. Yngvil Mortensen kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Det er ikke noe nytt. Israelske stridsvogner i Gaza, 18 år gamle soldater på jakt etter «terrorister», den militært overlegne hæren som fra tanks, kamphelikoptre og jagerfly kriger mot palestinske unggutter med gevær, hjemmelagde bomber, uten noen form for beskyttelse. Ingen hjelmer eller skuddsikre vester der i gården. De kjemper, og faller. Og nye kommer til. Lillebrødrene kanskje.

-  OPERASJONENS RESULTATER er ekstraordinære, sier Israels forsvarsminister Amir Peretz om marerittet som pågår i Gaza (Maariv 9. juli). Samme dag, som hver dag gjennom den «vellykkede» operasjonen, meldes det om nye palestinske rakettangrep mot Peretz\' lille hjemby Sderot ved grensa til Gaza og andre steder i Israel. I går ble en mann såret av splinter fra et av rakettangrepene som operasjonen er ment å stanse. Hæren lover nå å fortsette raidene i Gaza, og palestinerne, de fleste av dem flyktninger, kan stålsette seg for minst to måneder med krig, ellers bare fra lufta, havet og den andre siden av grensa, nå altså igjen fra de sandete gatene rundt slummen i Gaza.

Palestinernes statsminister Ismail Haniya, så ofte omtalt som leder for «ekstremistene», ber israelerne gå med på en våpenhvile, som han har gjort før. Hamas har vitterlig holdt en slik ensidig palestinsk våpenhvile i halvannet år, i motsetning til gjengene som er tilknyttet presidenten for «Palestina», Mahmoud Abbas, han med merkelappen «moderat», påklistret ham av blant annet vår egen regjering.

ISRAELSKE RØSTER MENER at «staten Israel ikke vet å være tilstrekkelig brutal for å virke avskrekkende», mens «den er brutal nok til å produsere mer terror mot seg», skriver den israelske kommentatoren Alex Fishman (Yediot Ahronot, 7. juli).

Under den første intifadaen kastet palestinerne stein og molotovcoctails og israelerne skjøt gummibelagte metallkuler og tåregassgranater. Den andre intifadaen brakte palestinske selvmordsangrep på bybusser, kafeer og supermarkeder som drepte hundrevis. Israelske F16-fly og Apache-helikoptre slipper bomber og mer eller mindre presise raketter i hodene på folk i de palestinske områdene. Tusener av palestinere er drept.

Hva er neste skritt? Hvor brutalt skal det bli? Sivilbefolkningen i Gaza, men også i byene på Vestbredden, er nå vant til kanoner, stridsvogner, helikoptre og fly. Hva kan de vente seg? Mer av det samme?

HVORFOR fortsetter palestinerne i Gaza å skyte rakettene mot Sderot? Israelerne trakk seg jo ut av Gaza, akkurat som palestinerne ville, tenker kanskje du og jeg. Men la oss ikke glemme at Gaza og Vestbredden sammen danner «De palestinske områdene», som FN krever at Israel må trekke sine bosettere og væpnede styrker ut av slik at et levedyktig «Palestina» kan etableres. Så lenge Vestbredden er okkupert er de palestinske områdene okkupert og palestinerne har ifølge folkeretten lov til å gjøre motstand, inkludert væpnet motstand, noe som selvfølgelig ikke inkluderer angrep mot sivile. Men rakettene fører altså til aksjoner som den verden er vitne til nå i Gaza, selv om det denne gangen var et legitimt angrep på soldater som utløste den.

DEN PÅGÅENDE «ekstraordinært» vellykkede operasjonen i Gaza handler mer om hevn enn noe annet, skal vi tro Eitan Haber, også han kommentator i Yediot Ahronot (9. juli). Han antyder nemlig at den er iverksatt for å «blidgjøre det israelske folket, og hovedsakelig de lidende og sinte innbyggerne i Sderot, og nå kanskje i Ashkelon og andre steder». Analysen om hevn nærmer seg det resten av verden kaller for kollektiv straff. Verken tanks, fly eller heltene i spesialstyrkene vil finne en fredsløsning med naboene, konkluderer Haber.

INTET NYTT UNDER SOLEN: Israelske stridsvogner i Gaza. Foto: REUTERS
INTET NYTT UNDER SOLEN: Israelske stridsvogner i Gaza. Foto: REUTERS Vis mer

Kanskje den mektige hæren for ei tid greier å stanse rakettene. Men så langt fortsetter de å hangle seg gjennom lufta til både Ashkelon og Sderot, de militante graver nye tunneler. Og hvem vet, kanskje akkurat nå mens hæren begraver en tunnel et sted så graver en gjeng med arbeidsledige palestinere en ny like ved. Mens de venter på en løsning.

image: «Vellykket»