Vellykkete norske agentoperasjoner

I forhold til britiske og amerikanske agentoperasjoner bak Jernteppet, var de norske etterretningsoperasjonene på sovjetisk territorium i begynnelsen av 1950-årene en suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i boka «Strengt hemmelig» om norsk etterretningstjeneste 1945-1970. Mens britiske og amerikanske operasjoner bak Jernteppet ofte resulterte i død og fordervelse, omkom ingen av de norske agentene som ble sendt inn i Sovjetunionen via Finland eller Norge.

Av de 17-18 operasjonene som de to har registrert, ble bare halvparten gjennomført etter planen og kan i den forstand kalles vellykkete.

Skjøt russer

I en operasjon ble en norsk agent nødt til å skyte en sovjetisk soldat, i en annen ble to agenter av russisk opprinnelse oppdaget og dømt til 25 års straffearbeid. I en tredje operasjon kom en norsk agent i skuddveksling med sovjetiske soldater, men slapp fra det med kulehull i ryggsekken.

Hele opplegget bar preg av en nærmest desperat mangel på informasjon om militære forhold i Sovjetunionens grenseområder, mener de to historikerne Olav Riste og Arnfinn Moland som har skrevet boka.