Velsigner partnerskap - også blant prester

- Partnerskapsloven er en god ordning. Den nyutnevnte Oslo-biskopen Gunnar Stålsett lover kamp for de homofiles rettigheter. Han støtter partnerskapsloven og vil jobbe for likestilling mellom heterofile og homofile i kirken. Det er usevanlig klar og kraftig kost fra en kirkeleder allerede på utnevnelsesdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har Bondevik-regjeringen utnevnt en Oslo-biskop som går mot en av KrFs merkesaker. Mens KrF går mot partnerskapsloven, mener Stålsett dette er en god lov.

- Partnerskapsloven er en god ordning. Jeg ser på det ordnede partnerskap som en god løsning. Vedvarende forpliktende forhold er verdifullt sett ut fra et kristent teologisk grunnlag. Partnerskapsloven er en ramme kirken må fortsette sin virksomhet ut fra. På dette området har kirken ligget etter samfunnet. Men kirken er underveis, sier Stålsett til Dagbladet.

Vil likestille

- Betyr det at du vil gå inn for å likestille homofilt samliv med heterofiltsamliv i kirken?

- Ja, det må være målet. Jeg vil ikke forskuttere noe resultat, jeg er jo bare en stemme i kirken og bestemmer ikke alene. Men det er et mål jeg vil arbeide for, sier Stålsett.

- Hvordan ser du på at det i dag er mange prester som er utestengt fra kirkelige stillinger fordi de lever i homofilt samliv?

- Det er en del av utfordringen. Jeg er opptatt av å arbeide med dette spørsmålet framover. Homofili har tilhørt menneskeheten fra skapelsen av. Jeg har møtt denne problemstillingen i kirken overalt i verden hvor jeg har vært. Jeg vil bidra til at samtalen føres videre, sier Stålsett. Han gjør det dermed klinkende klart at personer som lever i homofilt partnerskap etter hans mening ikke bør utelukkes fra prestestillinger eller andre stillinger i kirken.

Fattigdom

Han markerte sterkt engasjement for fattigdom og nød i den tredje verden, og den rike verdens ansvar.

_Her er det viktig at kirken kommer med bidrag. men mener ikke at vi skal fra bibelvers til økonomisk politikk. Men det er visse grunnleggende prinsipper kirken bør være opptatt av, sa Stålsett, som tiltrer 1. august. Ordinasjonen skal skje en gang før sommeren.

I tur og orden fikk han blomster og godord fra kirkestatsråd Jon Lilletun, kulturminister og fungerende statsminister Anne Enger og nåværende Oslo-biskop Andreas Aarflot. Også fra Hamar-biskop Rosemareie Køhn kom det en bukett roser.