Velstående familier flykter fra orkanen Rita i velfylte biler. De fattige må vente på bussen.

Innbyggerne i Texas flykter fra orkanen Rita med de midlene de har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene gjør alt de kan for å unngå tabbene fra Katrina. Orkanen Rita vil slå inn over kysten av Texas i natt. I går ble orkanen nedgradert til kategori fire, men Rita er likevel den sterkeste orkanen som noen gang har rammet Texas.

Mens velstående familier laster vann og drivstoff og kjører fra området i bil, må andre vente på myndighetenes hjelp. Chiquita Garner satt i går med familien utenfor den stengte Greyhound-stasjonen i Houston. Familien ble evakuert fra New Orleans da orkanen Katrina slo inn, og har søkt tilflukt i Houston Astrodome siden den gang. Nå håper de at de vil bli evakuert med buss.

Tar ingen sjanser

Rundt 1,8 millioner mennesker i de mest utsatte områdene i Texas og Lousiana ble i går beordret evakuert. Kystbyen Galveston var i går kveld forvandlet til en spøkelsesby.

-  Ikke følg eksempelet fra Katrina og vent. Ingen vil hente deg når stormen kommer, sier dommer i Harris county, Robert Eckels til Ap.

Myndighetene som fikk massiv kritikk etter at tusenvis av fattige ble igjen i New Orleans da orkanen Katrina kom inn, tar nå ingen sjanser. Busser står klare til å evakuere folk ut av områdene, og hundrevis av helikoptre står parat til å rykke ut med forsyninger av mat og vann.

-  Myndighetene gjentar stadig hvor folk som ikke har bil kan henvende seg. De setter opp busser, sykehus og gamlehjem blir evakuert, sier sjømannsprest i Houston, Jan Tommy Fosse.

I går var han den siste som forlot kirka, etter å ha spikret finerplater til alle vinduene. Trafikken nordover sto omtrent stille rundt 160 kilometer nord for byen.

 EVAKUERING 1:  Chiquita Garner (til høyre) og hennes familie måtte i går vente på bussen.
EVAKUERING 1: Chiquita Garner (til høyre) og hennes familie måtte i går vente på bussen. Vis mer

-  Her kjører bilene støtfanger til støtfanger. Jeg kunne gått ved siden av, sier Fosse.

Hamstring av drivstoff førte til at mange biler sto parkert tomme langs veien. Politiet og forsvaret ble i går bedt om å kjøre ut drivstoff til bilister som var strandet. Butikker var også tomme for toalettpapir og vann.

Ti meter høy

Orkanen Rita skyver foran seg en vannmasse som kan bli opptil ti meter høy når den treffer kysten. Hele øya som byen Galveston ligger på kan forsvinne i havet. Selv om millionbyen Houston ligger 100 kilometer fra kysten kan skadene også der bli enorme. Området ligger lavt, og byen er bygget på leirjord som ikke absorberer vann. Flere kanaler leder inn til byen og kan bli oversvømmet selv i stormer av vanlig styrke. I går begynte regnet å skylle ned over New Orleans, og det er nå frykt for at byen kan bli oversvømmet på nytt. Rita truer oljeraffinerier som står for 25 prosent av drivstoffproduksjonen i USA. Råoljeprisen økte med to dollar til 68 dollar i går. Eksperter frykter at USA vil bli rammet av en energikrise i kjølvannet av orkanen.

MEKTIGE <p></p>KREFTER: <p></p>Rita er den sterkeste orkanen som noen gang har rammet Texas. Med vind opp i 281 km/t frykter folk enorme ødeleggelser.
EVAKUERING 2: En familie har hamstret drivstoff og lastet bilen med vann og forsyninger.